Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nevs stänger ner delar av fabriken i Trollhättan

Elbilstillverkaren Nevs stänger ner måleriet och monteringsfabriken i Trollhättan och personalen flyttas till andra verksamheter.

Starten ska ske efter årets sommarsemestrar.

– Det är förseningar i Kina men jag har inte fått några svar på hur länge. Det är en fråga du får ta med företagsledningen, säger Stefan Larsson.

Enligt Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund arbetas det intensivt med att lösa problemen. Han säger:

– I dag dras bygget av fabriken i Kina med vissa förseningar, men hur det ser ut efter sommaren? Det är det ingen som vet. Vad vi vet är att man i Kina jobbar intensivt för att hinna ikapp den ursprungliga tidsplanen. Därför finns det ingen anledning att idag försöka gissa om det blir några förseningar och i så fall hur stora de förseningarna blir.

Räcker inte

Fredrik Fryklund ser det som positivt att personal som tidigare arbetat i måleriet och monteringen kan omplaceras. Personalen ska arbeta på press, kaross, materialhantering och underhåll.

– Det räcker dock inte med dessa interna omflyttningar och den resterande personalen räknar vi med att ta in via bemanningsföretag. Bemanningsföretaget är informerat och de är beredda att förse oss med personal när det blir aktuellt. Några nyanställningar talar vi inte om. Vi har hela tiden tänkt lösa personalförstärkningen via bemanningsföretag, säger Fredrik Fryklund.

Med personal via bemanningsföretag innebär att det finns en ökad flexibilitet när starten av komponenter kan börja tillverkas i Trollhättefabriken.

Lokalt avtal

Enligt fackets klubbordförande Stefan Larsson finns det emellertid ett lokalt avtal som skrevs under förra sommaren som begränsar andelen anställda via bemanningsföretag.

– Avtalet gäller två år och innebär att maximalt 25 procent kan tas in via bemanningsföretag. I dag är vi 158 kollektivare på Nevs. Min uppfattning är att vi inte kan sätta in 70 man, säger Stefan Larsson.

Han tycker att företagsledningen har varit väldigt otydlig när de pratat om att personalökningen ska ske via nya anställningar eller bemanningsföretag.

– Jag ser att det blir problem för våra medlemmar som ska lära upp ny personal samtidigt som de ska göra sitt eget jobb, säger Stefan Larsson.

Måleriet och monteringsfabriken läggs i malpåse, men Nevs fortsätter att leta efter externa företag som kan utnyttja anläggningen – som till exempel testlabbet där det redan finns externa företag i dag.