Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Natur och ekonomi i topp till gymnasiet

Antagningen till gymnasieskolorna i Fyrbodal är klar och i början av augusti startar även reservantagningen. I Strömstad är det fortsatt teoretiska program som samhäll, natur och ekonomi som toppar listan över de mest populära.

På Strömstad gymnasium har man sett en markant ökning i antalet sökande. Populärast är de teoretiska programmen men även andra program har fått fler sökande.

– I år har dubbelt så många sökt in till teknikprogrammet, säger rektor Helen de Leeuw.

Hon berättar att Strömstads gymnasium har arbetat mycket med marknadsföring under det senaste året. Elevambassadörer har figurerat på olika platser för att berätta om gymnasiets verksamhet.

– Det har varit en jätteskillnad i antalet sökningar. Aldrig har så många elever från Strömstiernaskolan sökt in hit, säger Helen de Leeuw.

Hon menar även att fler än tidigare har sökt in från Tanums kommun. Men hon är osäker på om det beror på det nya fria söket som innebär att alla ansökande inom Fyrbodal tas emot i första hand oavsett vilket gymnasium de söker till.

– Der är svårt att dra slutsatser. En utvärdering kommer att ske i höst.

Helen de Leeuw påpekar att folk från kommuner längre bort sällan söker sig till Strömstad. Hon menar att de dåliga kommunikationerna hindrar dem.

– Det är svårt att ta sig till Strömstad. Färre från Ed har sökt sig hit i år, de beror på att busslinjen har blivit sämre.

Hon säger att kommunikationerna är viktiga när det gäller valet av gymnasium och menar att de flesta söker sig till ett närliggande gymnasium.

– De är unga och kanske inte redo att flytta och dessutom blir en flytt ofta dyr, säger Helen de Leeuw.

I Tanums kommun ser resultatet av ansökningsprocessen annorlunda ut. De populäraste programmen i år är hotell- och turismprogrammet, fordonsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet.