Nätläkarbranschen, med bolag som Kry, Min Doktor och Doktor 24, ökar omsättningen ordentligt – och förlusterna ännu mer.
Nätläkarbranschen, med bolag som Kry, Min Doktor och Doktor 24, ökar omsättningen ordentligt – och förlusterna ännu mer. Bild: Bilder: Janerik Henriksson / TT

Nätläkarnas förluster ökar – blöder nästan 600 miljoner

De kontroversiella nätläkarna går framåt med stormsteg – men omsättningen ökar ändå inte lika snabbt som förlusterna. Totalt gick den nya branschen back 594 miljoner kronor i fjol, enligt en ny rapport.

ANNONS
|

Revisionsbolaget Grant Thornton gör varje år en vårdrapport, där de går igenom hur den svenska vårdbranschen mår. I den framgår att nätläkarna, med aktörer som Kry och Min Doktor, nästan dubblade sin omsättning i fjol. Det var Dagens industri först med att berätta.

Nätläkarnas sammanlagda omsättning ökade ifjol med 89 procent, enligt rapporten. Men förlusterna i branschen ökar snabbare än så. Den sammanlagda rörelseförlusten för nätläkarna landade ifjol på 594 miljoner kronor, enligt rapporten – det är en ökning med 173 procent från 2017.

Kostar skattebetalarna en kvarts miljard

– Aktörerna gör en hel del investeringar och flera har börjat bygga och förvärva fysiska vårdcentraler, men de pressas också av sänkta ersättningar. När de här aktörerna först dök upp fick de lika mycket per besök som de fysiska vårdcentralerna. Det har kraftigt reducerats, säger Mats Fagerlund, chef för Grant Thorntons rådgivningsverksamhet, till Dagens Industri.

ANNONS

Totalt gjorde svenskarna runt 604 000 digitala läkarbesök förra året. Den relativt nya branschen har väckt debatt och bland annat fått kritik för att ta resurser från den traditionella primärvården. Varje samtal till en nätläkare kostar nämligen din region pengar. Totalt ökade kostnaderna för nätläkarna med 80 procent förra året – och kostade landets regioner en kvarts miljard kronor, enligt Ekot.

I somras bestämde därför dåvarande SKL, nuvarande SKR, att regionernas avgifter till nätläkarna ska sänkas från 650 till 500 kronor för just ett läkarsamtal.

Just nu genomför även Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en så kallad nationell tillsyn av nätläkare och andra digitala vårdtjänster.

ANNONS