EN VECKA KVAR. 1 augusti stänger nattjouren i Strömstad
EN VECKA KVAR. 1 augusti stänger nattjouren i Strömstad

Nätverk knyts för fortsatt vårdprotest

Aktionsgruppen för Strömstads nattjour samordnar sig nu med andra grupper.

ANNONS
|

1 september stängs nattjouren i Strömstad.Den aktionsgrupp som sedan en längre tid samlar namn på en protestlista mot stängningen samordnar sig nu med andra grupper i regionen som är kritiska till hur vården organiseras.

Anders Ekström, en av initiativtagarna till Strömstads namninsamling, var i torsdags på ett möte i Trollhättan för att möta andra aktionsgrupper.

– När vi hade börjat vårt arbete kom vi i kontakt med en grupp i Lysekil som jobbade med ungefär samma sak. Karl-Olov Nicklasson i den gruppen hörde av sig till oss, säger Anders Ekström.

Representanter får såväl Strömstad som Lysekil fanns på plats vid mötet i Trollhättan och träffade där andra grupper som driver vårdfrågor, bland annat från Marks kommun och andra delar av Västergötland.

ANNONS

I Marks kommun har åtta byalag gått samman under beteckningen Markuppropet för en frisk sjukvård. De bedriver också en namninsamling som ställer nio krav, bland annat att staten ska ta över ansvaret för sjukvården, att olika nämnder och styrelser som mellanhänder ska bort men vårdgivare och brukare få större inflytande. De kräver också en ny ersättningsmodell, ett stopp för stafetttjänster och ett förändrat vårdval utan marknadsstyrning.

På mötet i Trollhättan beslöt deltagarna att bilda en större gemensam grupp av personer inom Västra Götalandsregionen som engagerar sig i vårdfrågor.

– Vi delar upp olika uppgifter på olika personer, säger Anders Ekström.

För Strömstadsgruppens del gäller i första hand samarbete med Lysekil. Anders Ekström och Stein Rukin ska nästa vecka träffa representanter för Lysekilsgruppen, bland andra Karl-Olov Nicklasson, för att diskutera det fortsatta arbetet.

Därmed är en uppvaktning hos politiker med Strömstads namnlistor just nu inte aktuell.

– Vi gör det här istället, med stöd i namnen, säger Anders Ekström.

– Det är inte meningsfullt att uppvakta kommunpolitiker eller regionpolitiker. Vi går ett steg högre istället och siktar in oss på att nå riksdagspolitiker som representerar Västra Götaland.

Fakta: Jourcentral

I dag är jourverksamheten organiserad så här:

Vardagar mellan klockan 8 och 17 tar vårdcentralerna emot akut sjuka.

Vardagar mellan klockan 17 och 22 finns jouren på Närhälsan i Tanumshede. Dit åker även patienter från Strömstads privata vårdcentraler och betalar samma avgift som Närhälsans patienter.

Måndag-söndag mellan klockan 22 och 0700 finns jour på Strömstads sjukhus. Den jourcentralen stänger 1 september.

Enligt hälso- och sjukvårdsstyrelsens beslut ska Norra hälso- och sjukvårdsnämnden tillsammans med Strömstads kommun skapa en samverkande mobil jour för Norra Bohuslän.

ANNONS