Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nya Svinesundsbron invigdes 2005 och kostade cirka 600 miljoner kronor att bygga. Nästa år är den avbetald, enligt prognosen - fem år i förtid. Bild: Marita Adamsson

Nästa år kan det bli gratis att åka över Svinesund

På grund av den stora trafiken över broarna vid Svinesund de senaste åren, kan det nästa år bli gratis att korsa gränsen.
– Utifrån prognosen kommer det att ske i slutet av 2020, säger Torleif Haug, vd för bolaget Svinesundsforbindelsen.

2005 invigdes nya Svinesundsbron, som kostade cirka 600 miljoner kronor att bygga. Bygget finansieras delsvis av en avgift man får betala för att köra över bron. I dagsläget kostar det cirka 21 svenska kronor att korsa gamla och nya Svinesundbron.

Från början räknade bolaget Svinesundsforbindelsen med att skulden skulle vara betald år 2025. Men på grund av bland annat den stora trafiken över bron de senaste åren kan bron vara avbetald och klar redan nästa år.

– Det har varit betydligt mer trafik än man räknade med när nya bron byggdes, och trafiken har ökat för varje år, säger Torleif Haug, vd på bolaget Svinesundsforbindelsen, till Strömstads Tidning.

Under 2018 registrerades närmare 8,4 fordon som passerade gränsen, varav cirka 90 procent lätta fordon och cirka 10 procent tunga. Trafiken ökade med 2,4 procent jämfört med föregående år. Bolaget kunde därmed betala av hela 85 miljoner på sina lån under 2018 – och nästa år räknar man med att ha betalat av hela lånet.

En annan faktor i den snabba avbetalningen är att bolaget minskat driftskostnaderna för bron. Tillsammans med de ökade intäkterna innebär det att avgiften för att korsa broarna över Svinesund troligen tas bort under 2020 – och det gäller i båda riktningarna.

– Utifrån prognosen vi har i dag kommer det att ske i slutet av nästa år, hösten eller senhösten 2020. Det är ju goda nyheter för alla som reser över gränsen, säger Torleif Haug.