Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vattenvagn. En stor vattenläcka slog i onsdags ut vattenförsörjningen i Troll­hättan, inklusive sjukhuset Näl.

Näl ska förbättra beredskapen

Inträffar en ny vattenläcka om några månader kommer Näl med största sannolikhet stå bättre rustat än när det skedde i onsdags. Då ska två nya vattenledningar vara i drift.

Efter larmet om vattenläckan natten till onsdagen skärptes beredskapen på Näl.

Under ett par timmars tid fanns inget tryck i kranarna på sjukhuset, innan felet hade lokaliserats och åtgärdats. Vattentillförseln fungerade efter ett par timmar igen, men som en försiktighetsåtgärd gjorde sjukhuset bedömningen att vattnet inte var drickbart, eftersom det fanns risk för föroreningar.

Med hjälp av en stor vattentank och leveranser av flaskvatten kunde verksamheten fortsätta i stort sett normalt.

Över 400 patienter var inskrivna när läckan slog till och det kommer även ett tusental patienter varje dag till Näl.

I somras började Trollhättan Energi bygga en ny vattenledning till Näl och delar av Skogshöjden och stadsdelen Lärketorpet.

En satsning på strax under nio miljoner kronor som precis har blivit klar och ska säkra leveranser av dricksvatten till sjukhuset.

Men att det inte hjälpte vid veckans vattenläcka beror på att ledningen ännu inte är i drift.

– Vår del sträcker sig fram till sjukhusfastighetens gräns. Därifrån bygger Näl en anslutande ledning som ska kopplas på vår, men där återstår fortfarande lite arbete, berättar Pia Brûhl Hjort, vd på Trollhättan Energi.

Brûhl Hjort uppskattar att de nya ledningarna kan vara i drift om några månader och på så sätt säkerställa att Näl får två separata ledningar för dricksvatten.

– Det kommer minska sårbarheten, konstaterar vd:n.

Behovet av att kunna mata dricksvatten från två håll har varit aktuellt under flera år. Sjukhuset har tidigare tvingats in i ett så kallat stabsläge på grund av vattenläckor.

För ett och ett halvt år sedan sprang, precis som i veckan, en ledning läck i en tunnel på västra sidan Trollhättan.

Då blev Näl och abonnenter i Skogshöjden, Björndalen och Strömslund utan vatten eller fick sämre tryck under ett par timmar.

Läckan fick till följd att toaletterna på sjukhuset blev överfulla, men i övrigt påverkades inte verksamheten.

Men hade läckan blivit långvarig hade sjukhuset tvingats ställa in icke akuta operationer. Det görs nu också, men ska enligt NU-vården bero på ett högt patienttryck och inte på vattenproblemen.

När de nya ledningarna tas i drift under våren kan det också bli tal om att åtgärda andra ledningar i området.

– Vi vet att vissa delar i tunneln behöver bytas ut. När ytterligare ledningar är igång blir det möjligt att ta itu med det, säger Pia Brûhl Hjort.