Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Myvarianten av corona har upptäckts i Norge

Virusvarianten med namnet My är den senaste att intressera Världshälsoorganisationen, WHO. Nu meddelar norska Folkehelseinstituttet att fem fall av varianten hittills har upptäckts i landet.

Fallen av myvarianten har upptäckts i Norge mellan maj och slutet av juli, säger Karoline Bragstad, sektionschef på Folkehelseinstituttet till norska Dagbladet.

Varianten klassas numera som en ”variant av intresse” hos Världshälsoorganisationen, WHO.

"My-varianten har en mutationsuppsättning som indikerar potentiellt immunflyktiga egenskaper", skrev WHO i sin senaste veckobulletin om pandemin samtidigt som man konstaterade att fler studier krävs.

Olika varianter klassas på olika sätt. Medan bland annat alfavarianten och deltavarianten, som nu dominerar i stora delar av Europa, klassas som ”variants of concern” har myvarianten fortfarande den mildare beteckningen ”variant of interest”, vilket betyder att man vill följa dess utveckling.

Karoline Bragstad är dock inte särskild oroad över att varianten har funnits i Norge.

– Grunden till att den kom upp på listan igen, som en variant av intresse, är för att den har ökat något i omfattning på andra håll i världen, säger hon till Dagbladet.