Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Munskydd för alla i alla vårdlokaler

Personal, besökare och patienter ska ha munskydd i alla vårdlokaler, enligt en ny rekommendation i regionen. Det gäller även patienter utanför deras egna rum.

Barn under 16 år och personer som av någon orsak inte kan använda skyddet undantas och vårdtagare i egna rum behöver inte heller ha munskydd. Däremot ska besökare ha munskydd på under hela besöket. Personal har munskydd hela arbetsdagen, men visir behöver nu inte användas mer än när de kommer närmare andra än två meter.

– Om möjligt ska de boende ha munskydd när de är utanför sina rum. Men när de äter går det ju inte och det har stora sociala konsekvenser att isolera dem på rummen. Vi begränsar antalet personer som är i matsalen samtidigt och försöker hålla avstånd, säger Joakim Möller, chef för särskilda boenden.

På Beatebergsgården tolkar föreståndaren Maria Wogenius rekommendationen som att även besökare behöver komplettera med visir om de kommer närmare än två meter. Hon vill helst begränsa antalet personer i lokalerna och uppmuntrar därför till besök utomhus eller i lusthuset på gården.

LÄS MER: Vaccinet närmar sig hemtjänstens brukare

Så ska boende på äldreboenden agera kring munskydd

Personalen informerar de boende, men om någon upplever stora obehag, som att till exempel inte få luft, kommer hen inte att tvingas använda munskydd. På Beateberg finns flera olika matplatser och de boende placeras fyra och fyra kring borden, så som det godkänns vid restauranger.

På Jägaren kräver föreståndare Emilie Lundqvist inte munskydd när de boende går till matsalen.

– De sitter fyra och fyra och har fasta platser. Vi ser dem som en familj som bor tillsammans och väger risken för smitta mot risken för psykisk ohälsa om de skulle tvingas äta på sina rum.

Uppgifter har kommit om att personal inte skulle få testa sig förrän de känner sig friska nog att jobba. Förklaringen ligger i att att självtestet är tänkt att användas för dem med så milda symptom att de normalt hade jobbat – samt om man smittspårar – medan de som är mera sjuka ska vända sig till vårdcentralen för test, förklarar Lena Olsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska.