Bättre tillgänglighet. Genom det mobila poliskontoret hoppas Sara Olsson, kommunpolis, att invånarna ska känna av en större polisiär närvaro.
Bättre tillgänglighet. Genom det mobila poliskontoret hoppas Sara Olsson, kommunpolis, att invånarna ska känna av en större polisiär närvaro.

Mobilt poliskontor till Tanums kommun

Som en del av 2017 års medborgarlöfte kommer polisen under en dag i veckan placera ett mobilt poliskontor på två orter i Tanums kommun.

ANNONS
|

Med start under februari månad kommer polisen göra cirka två timmars stopp i Hamburgsund och i Tanumshede med sitt mobila poliskontor, en husbil.

– Det fungerar som på en ordinarie polisstation. Du kan komma med tips, göra en anmälan eller bara ställa frågor till poliserna på plats. Vi har ingen passhantering i det mobila kontoret dock, säger Sara Olsson, kommunpolis i Tanums kommun.

Mobila poliskontor är ett relativt nytt koncept inom polisen. Under en tid har man haft en polishusbil i de östra delarna av Bohuslän/Dal. Nu utvidgar polisen konceptet och ytterligare en polishusbil tas i bruk i de västra delarna.

ANNONS

– Jag kommer i regel inte att finnas i det mobila kontoret, det är två kollegor som kommer att stå för bemanningen, säger Sara Olsson.

Det mobila poliskontoret är en del av polisen och kommunens medborgarlöfte. Där önskas större polisnärvaro med större tillgänglighet.

– På tisdagar vet jag att de har varit i Munkedal och de har fått höra att många äldre då vågar gå och ta ut pengar vid bankomaten till exempel, säger Sara Olsson.

Medborgarlöftet är ännu inte påskrivet av polisen och kommunen. Men det är på gång, enligt Sara Olsson.

Med i medborgarlöftet till invånarna i Tanums kommun finns också en del om grannsamverkan.

– Via medborgardialog fick vi reda på att många känner sig oroliga för inbrott i Tanum. I kommunen finns det redan aktiva inom grannsamverkan och vi från polisen kommer bland annat ha en informationsträff om hur man kan arbeta förebyggande tillsammans med sina grannar, säger Sara Olsson.

Exakt vilket datum som polishusbilen kommer att stå i Hamburgsund och Tanumshede är inte spikat. Men i februari blir det. I Tanumshede kommer det mobila kontoret att parkeras i närheten av Hedemyrs och i Hamburgsund i närheten av skolan.

ANNONS

Fakta: Avvecklingen av polisstationen

2009 togs beslut om att avveckla viss del av polisens verksamhet vid den dåvarande polisstationen i Tanumshede.

Chefer, och expeditionspersonal omplacerades eller gick i pension.

Sedan flera år tillbaka utgår ingen polis ifrån polisens lokal i Tanumshede, detta sker från polisstationen i Strömstad.

Polisen har fortfarande kvar en lokal i Tanumshede som ibland används av utredningssektionen vid förhör.

ANNONS