Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sjuksköterska på väg. I stället för nattjour i Strömstad är det nu, från 1 september, en mobil enhet som betjänar Strömstad och Tanum.

Mobil enhet ersätter nattjour

Efter att nattjouren i Strömstad stängt betjänas norra Bohuslän i stället av en mobil enhet nattetid. En sjuksköterska ska ta hand om alla patienter i Strömstad och Tanum.

Single responder. Så kallas det fordon med specialistutbildad sjuksköterska som ersätter nattjouren i Strömstad och Tanum efter den 1 september. Bilen är utrustad som en ambulans och kommer att skickas ut via sjukvårdsupplysningen, telefonnummer 1177.

Vad kan då denna sjuksköterska göra? Inga större operativa ingrepp, enligt Nu-sjukvården. Snarare handlar det om att kunna göra en inledande bedömning och sedan överlämna tuffare fall till ambulans.

– Främsta uppdraget är att inleda undersökning och behandling och sedan överlämna patienten till ambulans, om patienten behöver föras till sjukhus, skriver Björn Kalin, ambulanschef på Nu-sjukvården, i ett pressmeddelande.

Peter Dafteryd (C), kommunalråd i Strömstad, är nyfiken på hur detta kommer att fungera.

– Nu har man lagt ner nattjouren i Strömstad trots våra protester. I den mobila enheten blir det en sjuksköterska och ingen läkare. Men i gengäld kommer patienterna att få hembesök, så det är ju en fördel.

Är detta en försämring för Strömstads och Tanums invånare?

– Vi protesterade mot nedläggningen, men fick inget gehör för det. Nu ser jag fram emot den utvärdering som kommer efter sex månader, i februari. Jag hoppas att de som nyttjar servicen talar om för oss hur det fungerar, både det som är bra och det som är dåligt.