Misstänkt giftampull hittad på Koster

Strandstädare hittade en misstänkt giftampull på Nypholmen utanför Sydkoster i slutet av förra veckan. Nu har innehållet analyserats.

ANNONS
|

I samband med en strandstädning på Nypholmen utanför Sydkoster gjordes ett fynd av en ampull med misstänkt innehåll. Föremålet lämnades in till länsstyrelsen, som i fredags gav det vidare till polisen.

– Jag åkte dit och kunde få i ampullen i en pet-flaska som jag sedan under fredagen lämnade in hos polisen. Ampullen låg i ett rör, säger Anders Tysklind, nationalparkschef.

Enheten för skydd och beredskap hos länsstyrelsen har samverkat i ärendet med myndigheter i Norge där liknande fynd undersöks.

På tisdagskvällen meddelar så länsstyrelsen på sin Facebook-sida att ampullen inte innehåller farliga ämnen.

Det är Försvarets forskningsinstitut, FOI, som konstaterar att ampullen inte är giftig.

ANNONS

Länsstyrelsen skriver vidare att man har haft kontakt med FOI under kvällen.

"Enligt FOI är ampullerna mycket riktigt från andra världskrigsåren och användes då för att påvisa om farliga ämnen fanns i luften.", konstaterar länsstyrelsen.

Länsstyrelsen konstaterar nu att det inte finns någon anledning till oro om man hittar en av ampullerna. Dock kan den innehålla små mängder kvicksilver vilket innebär att den ändå ska sopsorteras som farligt avfall.

Fyndplatsen på Nypholmen är inte avspärrad och söktes av noggrant efter upptäckten i förra veckan.

Länsstyrelsen har också gått ut med information till de berörda kustkommunerna samt till Försvarsmakten, kustbevakningen och till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Flera enheter på länsstyrelsen och myndigheter har dialoger hela tiden nu för att uppdatera varandra med information, säger Anders Tysklind.

På lördag ska en strandstädning på Rossö genomföras. Där går Anders Tysklind in med en riktad uppmaning till försiktighet och hittar man misstänkta föremål ska man inte tveka om att ringa 112. – Operatörerna på 112 kopplar dig sedan vidare till rätt myndighet. Det skulle inte vara oväntat om det kommer in mer information om fynd nu när detta är ute i olika typer av medier. Men det är bättre att ta det säkra före det osäkra, säger Anders Tysklind.

ANNONS

– Det finns all anledning att vara försiktig när man strandstädar, det är mycket där ute. Skönt dock att detta ser ut att vara mycket mindre farligt än vad som först befarades, tillägger Anders Tysklind.

Längs västkusten finns flera frivilligorganisationer som strandstädar. Kosterhavets Nationalpark lägger själva drygt 1 miljon om året på strandstädning. De senaste åren har flera farliga fynd gjorts. – Bland annat har tre stycken fosforgranater hittats de senaste åren, säger Anders Tysklind.

Organisationen Ren kustlinje, som samordnar strandstädning längs Västkusten, har gått ut med en varning till strandstädare om att inte röra de här ampullerna.

Vad ska man göra om man hittar en sådan ampull?

– Då ska man ringa 112 och berätta att man hittat en sådan här ampull. Det som kommer hända då är att 112 kopplar en till räddningstjänsten. Det är de som hanterar det här.

Man ska inte röra den själv?

– Nej, man ska absolut inte röra den, säger Lisa Nordahl.

ANNONS