Lars Tysklind (L),  Lena Kempe, vd Daftö Resort, Matts Idbratt, Gottebiten, och Kent Hansson (S) var några av de Strömstadsrepresentanter som under onsdag eftermiddag berättade om läget för utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) i ett digitalt möte.
Lars Tysklind (L), Lena Kempe, vd Daftö Resort, Matts Idbratt, Gottebiten, och Kent Hansson (S) var några av de Strömstadsrepresentanter som under onsdag eftermiddag berättade om läget för utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) i ett digitalt möte. Bild: Victoria Petersson

Minister Anna Hallberg: ”Jag är imponerad av Strömstad”

Det handlar om jobb och pengar - men också om mycket, mycket mera. Strömstads näringsliv och politiker tillsammans med fackliga representanter ville måla en nyanserad bild av det förtvivlade läge den stängda gränsen försatt Strömstad när de mötte utrikeshandelsminister Anna Hallberg över länk. De verkar har lyckats.

ANNONS
|

– Det handlar inte bara om ekonomi utan också om det sociala. Det finns en polarisering. Det fick mera kött och blod när jag hörde från er som bor där hur det är att inte kunna träffa släkt och vänner, inte kunna gå på familjemiddagar, säger ministern efter mötet.

– Vi i regeringarna har också ett ansvar för hur vi talar om varandra, konstaterar hon och lovar att hon gör allt hon kan för att komma tillbaka till ett läge med en öppen gräns.

– Men samtidigt ska jag inte ge falska förhoppningar. Vi kommer att få leva med det här ett tag och efter pandemin kommer det inte att bli precis som det var innan. Det blir något nytt.

ANNONS

Men vid en kall och fientlig stämning ska vi aldrig vänja oss, säger utrikeshandelsministern, som också är minister för nordiska frågor.

– Sociala motsättningar är helt oacceptabelt. Vi vill hitta ett sätt att öppna gränsen.

Däremot tror Anna Hallberg att Norge kan finna sätt att försöka hålla kvar handel och därmed inkomster inom Norge.

– Det måste vi acceptera.

Strömstad behöver därför finna också andra ben att stå på än gränshandel.

– Jag hade förstått det innan och jag har fått en djupare förståelse nu för att hur svårt det är för Strömstad. Det är en av de hårdast drabbade kommunerna av att gränsen inte är öppen.

Strömstads sätt att tackla läget har imponerat på ministern.

– Strömstad är en förebild i hur kommunen, näringslivet och fackföreningsrörelsen reser sig för att möta svårigheter tillsammans och försöka finna lösningar.

Hon lovar inte på stående fot några extra medel för Strömstad utan hänvisar till det färska beslutet om förlängda krisstöd och till det generella statsbidrag till såväl kommuner som regioner som ligger i höstens budgetförslag.

– Strömstad får 30 miljoner kronor där. Dessutom har Västra Götalandsregionen fått statliga medel. Vi får diskutera hur mycket regionen har att lägga på Strömstad.

ANNONS

– Vi fortsätter dialogen mellan stat, kommun och region.

Deltagarna från Strömstad var också nöjda med mötet och kände att bilden av läget nått fram.

– Strömstad har satt sig på karten på ett annat sätt än förut. Regeringen förstår problematiken och det var i alla fall inte tvär-nej till mera hjälp, säger Lena Kempe, vd vid Daftö Resort.

– Det är svårt att lova pengar vid sittande bord, men det känns som om dörren står på glänt, säger kommunstyrelsens ordförande Kent Hansson (S)

– Det var inget gnällmöte. Vi har talat om hur det är i Strömstad i dag. Det var känslomässigt, och det behövs också.

ANNONS