Kalvö. Naturreservatet kommer att få en ny vandringsled. Bild ur arkivet.
Kalvö. Naturreservatet kommer att få en ny vandringsled. Bild ur arkivet.

Miljonbidrag till naturvårdsprojekt

Både Strömstads och Tanums kommuner får pengar när länsstyrelsen delar ut sex miljoner kronor till ett 30-tal naturvårdsprojekt runtom i Västra Götaland.

ANNONS
|

Det är länsstyrelsens Lona-bidrag som i år bland annat tillfaller Strömstads och Tanums kommuner. Bidraget, som söks av kommunerna själva, delas årligen ut till lokala naturvårdsprojekt i regionen.

För Strömstads del blev bidraget 55 000 kronor. Pengar som ska användas till att bekämpa de invasiva arterna jättebalsamin och parkslide.

– Vi har sett att det har kommit mer och mer av de här växterna. Bland annat finns ett jätteområde med parkslide mellan Valemyrsskolan och folkets park, säger Margareta Nordström på kommunens tekniska förvaltning.

I första hand ska pengarna gå till att ta bort de två arterna från kommunal mark inne i tätorten.

ANNONS

– Vi har sökt bidraget för ett par år framöver så vi hoppas kunna få bukt på det här. Det är ett ganska omständigt arbete där man måste gräva upp växten, täcka med plast och sedan hålla koll så att den inte kommer igen, säger Margareta Nordström.

Tanums kommun beviljades 25 000 kronor som ska användas till att bygga en vandringsled i naturreservatet på Kalvö utanför Havstenssund.

Sammanlagt är det ett 30-tal projekt som beviljas Lona-bidraget i vår.

Bland annat ska det användas till att restaurera igenväxta kustområden, riva vandringshinder för havsöring och ål och skapa Sveriges största insektshotell.

ANNONS