Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Miljöpartiet halverar. Andreas Nikkinen och Karla Valdivieso var med på valvakan. Bild: Jakob Simonsson

Miljöpartiet: "Vi är besvikna på alla nivåer"

Ett halverat väljarstöd lokalt och en valkväll i spänning om att hålla sig ovanför riksdagsspärren, Miljöpartiets siffror gick neråt valet 2018. De lokala representanterna i Strömstad, Andreas Nikkinen och Karla Valdivieso, är besvikna.

– Vi är besvikna på alla nivåer. Men en lättnad att vi klarade riksdagsspärren som det ser ut nu, säger Andreas Nikkinen (MP).

Alla distrikt är räknade utom ett när tidningen kommer till MP:s valvaka på Laholmen.

Orsakerna till ett sänkt väljarstöd tror de är flera. Trots att det är tätt inpå resultatets slutskede och utan några analyser, finns spontana tankar i luften.

– Vi har nog inte nått ut, säger Karla Valdivieso.

– Att det kommer in ett nytt parti är givetvis en orsak. Det är inte orimligt att tänka att det kan vara så, säger Andreas Nikkinen.

De säger att partiet fortfarande vill vara i majoritet. Men än är det för tidigt att resonera vilka samarbeten som skulle kunna uppstå eftersom framtida majoritetskonstellationer ännu inte är huggna i sten, även om varken KD eller SD är tänkbara samarbetsparter för Miljöpartiet.

– Vi har inte bestämt någonting på förhand. Utan vi vill få igenom så mycket som möjligt av vår politik. Det är det vi har som mål, säger Andreas Nikkinen.