Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Långa köer på bron i veckan som gick. Bild: Johnny Larsen
Långa köer på bron i veckan som gick. Bild: Johnny Larsen

Mer än dubbelt så många tester som veckan innan

Den 11 juni klockan 15 lättade Norge på sina stränga inresekrav. Norrmän som är färdigvaccinerade eller har haft covid slipper sitta i karantän när de återvänder hem om de korsar gränsen. Det gjorde många, rapporterar de norska tidningarna Fredriksstad Blad och Halden Arbeiderblad.

Till Fredriksstad Blad säger Jostein Stø vid Svinesund internasjonale testsenter att antalet tester under första veckan med friare förhållanden mer än fördubblades, från 3788 tester under veckan 4-10 juni till 8016 veckan 11-17 juni.

Men antalet smittade som upptäcktes var inte fler, två fall har hittats varje vecka. De skickas hem med uppmaningen att isolera sig och ta kontakt med sin hemkommuns smittspårningsteam. Samtidigt underrättas smittspårningsteamet också av testcentret.

Andelen norrmän i den grupp personer som vill resa in i Norge har ökat markant, enligt uppgifterna till tidningarna. Trafiken över gränsen består framför allt av svenskar, norrmän och resande från andra europeiska länder, men sedan Norge lättade på sina karantänsregler för sin egen befolkning dominerar norrmännen.

Det finns ingen rutin på att fråga dem som testas varför de reser in från Sverige, men det antas vara många som nu återupptar traditonen att resa till Sverige för att handla.

Den ökade trafiken har som Strömstads Tidning tidigare berättat skapat långa köer och väntetider på upp till fem timmar vid Svinesund.

Läs mera:

Gränspendlare: Stått elva timmar i kö under en vecka

Nu kan svenska gränspendlare köra över gamla bron: ”En lättnad”