Besöksförbud på NU-sjukvården

Det är nu totalt besöksförbud i NU-sjukvården. Näl och Uddevalla sjukhus kommer inte släppa in besökare till inneliggande patienter. Beslutet togs under fredagseftermiddagen.
– Det är för att begränsa smittspridning, säger Niklas Claesson, kommunikationschef på NU-sjukvården.

ANNONS
|

Under fredagseftermiddagen tog NU-sjukvårdens särskilda sjukvårdsledning beslut om ett totalt besöksförbud inom NU-sjukvården, det vill säga Näl, Uddevalla sjukhus och Brinkåsen. Beslutet betyder att inneliggande patienter inte kommer få ta emot besök.

– Det är för att begränsa smittspridningen, säger Niklas Claesson.

LÄS MER:TV: Kommunernas och sjukvårdens coronaplan

Det finns dock några särskilda undantag. Patienter som är mycket svårt sjuka eller de som har kort tid kvar att leva kommer kunna ta emot vissa besök. I de fallen måste man föra en diskussion med respektive avdelning. Detsamma gäller medföljande till barn.

– Beslutet kommer gälla tillsvidare. Tills ett nytt beslut är fattat, säger Niklas Claesson.

ANNONS

LÄS MER:Fabriken går för fullt i spåren av corona

Slutar testa misstänkta fall

Vid sjukhusens entrédörrar kommer besökarna få information om besöksförbudet.

NU-sjukvården kommer också hädanefter bara fokusera på att identifiera personer som behöver sjukhusvård till följd av covid-19. Det vill säga att de härmed slutat testa personer som misstänks vara smittade.

– Det blir istället som en vanlig infuensasäsong. Vi vet att det blir en viss andel av befolkningen som blir sjuka men vi kommer inte att ha koll på individnivå vilka som blir sjuka. De flesta som insjuknar blir det på ett milt sätt, säger Niklas Claesson.

Men så finns det riskgrupper i samhället som drabbas hårdare av covid-19 och det är de som NU-sjukvården nu fokuserar på.

– Vi behöver ställa om och rigga oss för att kunna ge vård till den patientgruppen, säger Niklas Claesson.

NU-sjukvården uppger också att det i dagsläget finns skyddsutrustning för dem att tillgå.

ANNONS