Maxa höstsmakerna med pumpa

Alexandra Zazzi svarar på läsarbrev och tipsar om pumparecept.

ANNONS

Hej Alexandra!

I dagens spalt läser jag om en svampkonsulent som aldrig förväller svamp men som förkokar den i sin egen vätska. Som gammal hushållslärare vill jag berätta att förvälla är en metod som går ut på just det – att förkoka i egen vätska. Känns enklare att säga att man förväller. Allt annat förvillar...

Bästa hälsningar Matnörden

Tack Matnörden!

Och alla ni andra för inlägg under veckan. Det är roligt hur vissa frågor hänger kvar och blir en följetong. Ni är många som tycker och tänker om just svamp. Skogarna är ju fulla av dyrgriparna så fortsätt och gå ut på skattjakt! Men nu går vi vidare till ett nytt ämne från Cecilia.

ANNONS

Hej Alexandra!

Kan man äta alla pumpor? Jag har skapat höstfint med små pumpor och granris i huset men funderar på vad jag skall göra med pumporna när det är dags för ombyte? Och vad kan jag göra av dem?

Hälsningar Cecilia, Mölnlycke

Hej Cecilia!

I princip kan man äta alla sorters pumpor, även så kallade dekorationspumpor. Olika pumpor har olika smak och konsistens så man får prova sig fram lite. Man kan göra mycket gott med pumpor, allra lättast är att skala, kärna ur och skära i skivor. Vänd i salt, peppar och olja och rosta på en plåt i ugn. Perfekt tillbehör till middagen.

Även soppa är verkligen gott men kan bli lite kvalmigt för vissa. Detta beror oftast på pumpasorten, hur pass naturligt söta de är. Tänk på att tillsätta syra – yoghurt, citron med mer för att jämna ut smakerna. Personligen tycker jag att en stor klick yoghurt blandat med mosad fetaost och nymalen svartpeppar är supergott i de flesta soppor.

De små dekorationspumporna kan man skölja ordentligt, skära av toppen på, gröpa ur kärnorna och baka i ugn 40 minuter på 150 grader. Sedan fyller man dem med valfri fyllning, färs av något slag, gryn av något slag och kanske lite riven ost på toppen. Höj värmen till 200 grader och gratinera. Väldigt söta och goda att servera till middag.

ANNONS

Här kommer ytterligare ett recept på pumpa. Jag gör gärna bröd på just pumpa och det blir jättegott! Hemligheten är mormors gamla gjutjärnspanna, lite tålamod och kärlek till mat. För det har vi ju alla!

Här kommer receptet.

Pumpabröd med pumpafrön

1 st

• 200 g riven pumpakött

• 1 dl rostade pumpakärnor

• 9 dl vetemjöl med hög protein halt, typ special eller manitoba

• 2 tsk salt

• 2 tsk torkad jäst

• 4 dl vatten

• Lite olja

• 1 gjutjärnspanna på 1,5–2 l med lock

Dag 1

Vänd samman mjöl, pumpakött, pumpakärnor, salt och jäst. Rör i vattnet så att allt blir utblandat till en kladdig deg. Tag en ny bunke och olja in, tag lite olja på händerna och samla ihop degen till en jämn boll. Lägg i den oljade bunken och lägg på lock. Ställ in i kylen 12–24 timmar.

Dag 2

Tag ut och forma till en spänd boll, vik och spänn degen. Lägg på mjölat underlag. Efter 30 minuter, ställ in gjutjärnsgrytan med lock i ugnen och sätt ugnen på max antal grader, över/undervärme. Låt stå där 30 minuter. Tag ut grytan (försiktigt, den är het) och lyft snabbt i degklumpen utan att arbeta den, gör det med fuktiga händer. Lägg på locket och ställ in i mitten på ugnen 30 minuter, sänk värmen till 200 grader, tag av locket och låt grädda i ytterligare 20 minuter. Tag ut och låt svalna på galler. Njut med lagrad ost och nykärnat smör.

ANNONS

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla mat@gp.se

ANNONS