I London finns mat från världens alla hörn.
I London finns mat från världens alla hörn.

Matglad i London

Kändiskockar och nya Michelinstjärnor har gjort London till en gourmetstad att räkna med. Här finns mat i absolut världsklass - med lyxkrogar, trendiga restauranger och gatukök från hela världen.

ANNONS
|

- Får jag berätta lite om vår meny?, säger kyparen Ben när vi slagit oss ned i den eleganta matsalen som vetter mot Hyde Park. Han förklarar sedan ingående hur rätterna inspirerats av brittisk mat som den lagades så långt tillbaka som på 1300-talet.Vi är på Dinner by Heston, ungefär så långt bort man kommer från flottig fish and chips. Kocken Heston Blumenthal vill förfina Storbritanniens mattradition - en ambition som nyligen belönades med en femteplats på San Pellegrinos prestigefulla lista över världens 50 bästa restauranger. Och visst lyser de två Michelinstjärnorna, det blir tydligt redan när vi får in förrätten, pilgrimsmusslor med gurkketchup. Skapelsen är skir som en sommaräng, dekorerad med blåblommig gurkört, och har perfekt balanserade smaker.

ANNONS

Maten lockar flerLondon är en svensk resefavorit, med fantastisk sightseeing, ett rikt kulturutbud och ett överdåd av shopping. Men maten har inte varit det som lockat folk, det engelska köket dras fortfarande med ett tråkigt rykte. Det börjar dock förändras. Kändiskockar som Jamie Oliver, Nigella Lawson och Gordon Ramsay har satt London på matkartan. I takt med att vi äter oss genom menyn på Dinner by Heston framstår också maten som en av helgens verkliga stjärnor. Men kändiskockar och finrestauranger i all ära: det allra bästa i London är variationen. I Hoxton, Hackney och Brixton i östra London fullkomligt kokar det av kreativitet och skaparglädje. Maten är en del av den utvecklingen, här satsar man på rejäla lokala råvaror. Ekologiska kaféer ligger bredvid små konstgallerier och knasiga butiker.- Här finns all mat du någonsin kan tänka dig, från hela världen, säger Patricia Holmes, en guide som sett östra London bli allt hetare de senaste 15 åren. Men det är först nu som turister börjar hitta hit på allvar.

Gatukonst och världsmatNär man vandrar på Brick Lane upp mot Shoreditch kantar restauranger med mat från Bangladesh den numera kända gatan, som blev förevigad i Monica Alis roman med samma namn. Gillar man gatukonst i Banksys anda är det till östra London man ska - det är som ett stort utegalleri, gigantiska muralmålningar och kluriga detaljbilder smyckar byggnaderna. Här har också restaurangerna en mer personlig, kreativ inredning.- I Östra London finns många byggnader som används på nya sätt, som The Boundary, en restaurang i ett gammalt tryckeri. Det är en riktigt härlig atmosfär där, säger Patricia Holmes.På samma sätt är det med Boiler House på 152 Brick Lane, en oansenlig dörr döljer matstånd från hela världen som är inrymda i ett gammalt bryggeri. Tandoori, texmex, jamaicanskt eller etiopiskt - du väljer.Man kan också promenera vidare och botanisera bland Spitalfields markets alla små stånd, eller äta lunch på charmiga Bill's vid Hoxton Square (fiskfingrar och friterade bläckfiskringar med citron!).

ANNONS

Blandningen bästMen samtidigt som man hittar hela världen i östra London fokuserar många restauranger och kaféer också på det lokala, menar Patricia Holmes.- Folk är medvetna om var maten kommer ifrån och hur långt den har färdats. Det finns många lokala marknader och specialistbutiker där man köper sitt bröd och sitt kött, säger hon.Just blandningen är charmen med en mathelg i London. Traditionell engelsk frukost, jamaicansk beef jerky och en kväll i Bombays tecken, lyxmat, och street food - här får man allt på samma gång.Och det gäller maten såväl som människorna. Tur det menar den australiska kyparen Ben på Dinner by Heston.- Det är ju det som är London.Elin Swedenmark/TT

Sex restaurangerSmakrika tapasBarrafina. Makalöst goda tapas i en anspråkslös lokal. Här sitter man på trottoaren och spanar på folk i Soho. Missa inte enkla men smakrika tomatmackan pan con tomate, ihop med en bricka chark. Tonfisktartaren rekommenderas också, liksom den fyllda zucchiniblomman. 54 Frith Street, Soho.www.barrafina.co.uk

Lyxig gourmetmatDinner by Heston. En upplevelse. Boka flera veckor i förväg. Pilgrimsmusslorna är fantastiska, torsken i cider har en perfekt balans mellan sött och syrligt, och restaurangens cheseecake med getmjölk gör nästan att man gråter av lycka. Dyrt men värt det. 66 Knightsbridge.www.dinnerbyheston.com

ANNONS

Förfinad frukostThe Wolseley. Engelsk frukost är en fröjd - och The Wolseley är ett flaggskepp när det kommer till en riktigt brittisk morgonupplevelse. Teet är perfekt, cheddarn kraftig och vill man fuska med en fransk croissant är den också god. Man kan så klart annars beställa en traditionell tallrik med bönor, ägg, bacon - och lite läskig blodpudding. Man kan behöva boka bord. 160 Piccadilly.www.thewolseley.com

Fin fish and chipsBistrotheque. Här äter man med fördel en modern version av den traditionella rätten fish and chips - som somliga menar uppfanns just i östra London. Klassisk brunch finns också, eller söndagsstek - i stora, trendiga lokaler.23-27 Wadeson Street.www.bistrotheque.com

Stilren indierDishoom. I Bollywoodfilmer kallar man ljudet när hjälten får in en riktig smäll för "dishoom". Den här restaurangen hyllar Bombays matlagning - och de gör det med stil. 7 Boundary Street.www.dishoom.com

Trendig cocktailbarLounge Lover Bar. Vill du ta en drink efter middagen? Bege dig till baren där Madonna firade sin 50-årsdag. Gömd i en gammal köttfabrik bjuder den på både goda drinkar och kreativ design.www.loungelover.uk.comSamma ägare sköter också den hyllade, excentriskt inredda Les Trois Garcons, på 1 Club Row.http://wordpress.lestroisgarcons.com

AllmäntLondon är huvudstad i Storbritannien och har cirka 8,2 miljoner invånare i storstadsområdet (2011). Staden ligger på ömse sidor om Themsen i den sydöstra delen av landet.

ValutaPund. 1 pund är cirka 11,70 kronor.

PrisnivåLondon är känt för att vara en dyr stad, särskilt hotellen kostar mycket. Men det finns budgetalternativ för den som anstränger sig.

SäsongLondon är ett typiskt året-runt-resmål. Men vår, sommar och tidig höst är härligast, när folk kan flockas utanför pubarna.

Resa ditEn rad flygbolag reser till London, bland annat Norwegian, SAS och British Airways. Reser man till Stansted tar snabbtåget cirka 45 minuter till Liverpool Street Station. Från Gatwick tar expresståget 30 minuter till Victoria station.

ANNONS