Det lutar åt nyval till den tyska förbundsdagen i vinter då det hittills inte har gått att bilda regering utifrån mandatfördelningen efter valet den 24 september. Arkivbild.
Det lutar åt nyval till den tyska förbundsdagen i vinter då det hittills inte har gått att bilda regering utifrån mandatfördelningen efter valet den 24 september. Arkivbild.

Marknaden räknar med tyskt nyval

Ett tyskt nyval väntas i vinter sedan Angela Merkels försök att bilda regering med De gröna och liberala FDP kollapsat. Men marknaden tar efter första chocken lätt på krisläget som har uppstått.

ANNONS
|

Euron föll när koalitionssamtalen i Berlin avbröts under natten till måndagen. Men ett halvt dygn senare har valutan återhämtat sig.

Samma V-formade reaktion syns på räntemarknaden. Och när börshandeln kom i gång i Europa var det svårt att skönja några tydliga tecken på oro. Frankfurtbörsen stiger svagt i eftermiddagshandeln.

"Marknaden andas ut"

Med Angela Merkel kvar som kansler i en övergångsregering är det kanske inte så turbulent som det först verkar, enligt Marius Gero Daheim, seniorstrateg på SEB i Frankfurt.

- Det hade kunnat bli mycket värre ur marknadens perspektiv, säger han.

ANNONS

Exempelvis hade Merkels övergångsregering kunnat kollapsa. Eller så hade det kunnat bli en mer marknadsfientlig regering med en snabb utfasning av kolindustrin och förbud mot bensin- och dieselbilar på programmet.

- Det kan ju till och med vara så att marknaden andas ut nu, då det inte ser ut att bli någon Jamaicakoalition, säger Daheim.

Namnet Jamaicakoalition härrör från färgerna i Jamaicas flagga – svart, gul och grön – som är de samma som används av kristdemokraterna CDU/CSU, liberalerna respektive De gröna.

Fast dramat i Berlin kan på sikt bli ett EU-problem, varnar Daheim. Om det slutar i en mer konservativ tysk regering än i dag kan det försvåra samtalen om det fördjupade EU-samarbete som Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vill se.

Merkel rejält försvagad

Då lurar en ny eurokris runt hörnet, med ökad misstro mot EU-projektet, en euro som faller och centralbanker som dumpar obligationer från euroländer som Frankrike, Italien och Spanien.

Det skulle i sin tur vara mumma för populister och isolationister i hela Europa, enligt Daheim.

ANNONS

- Men det hotet ligger kanske tre, fyra eller fem år framåt i tiden, säger han.

Om Angela Merkel politiskt överlever den kris som nu utspelar sig är svårt att säga, enligt Daheim. Hon är redan rejält försvagad efter det sämsta CDU-valet sedan 1949 i september. Fast tunga partikollegor verkar hittills sluta upp bakom henne.

- Detta är något vi måste följa de närmaste dagarna. Det går inte att ta för givet att Angela Merkel leder nästa tyska regering.

TT
Fakta: Tre scenarion det talas om

Om det inte mot alla odds blir en ny runda regeringsförhandlingar mellan mitten-högerpartierna CDU och CSU, De gröna och liberala FDP de närmaste dagarna återstår tre scenarion i tysk politik.

1. Ett mindre troligt scenario, som skulle vara i strid med traditionerna i Tyskland, är att högermittenpartierna CDU och CSU bildar en minoritetsregering med stöd av FDP.

2. Ett annat scenario är att de tyska socialdemokraterna SDU gräver ned stridsyxan och går med på att bilda ännu en blocköverskridande koalitionsregering med högerpartierna CDU och CSU. Mot detta talar att SPD gjorde sitt sämsta val sedan andra världskriget i september och att SPD i så fall troligen måste byta partiledning.

3. Det mest troliga men juridiskt krångliga alternativet är att Tysklands president Frank-Walter Steinmeier upplöser förbundsdagen varpå nyval ska hållas inom 60 dagar. Detta scenario är det som också har mest stöd bland väljarna, visar opinionsmätningar.

Källor: Nordea, SEB

ANNONS