Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man till attack med pilbåge utanför Oslo – flera döda

En man beväpnad med pilbåge har gått till attack i Kongsberg utanför Oslo. Minst fem personer har dött och flera har skadats i attacken, rapporterar VG.
En misstänkt gärningsman är gripen av polis.

– Vi utreder alla möjliga motiv, även terrordåd, säger polischefen Øyvind Aas på en pressträff.

Uniformerad militär och beväpnad polis har genomfört en stor insats i centrala Kongsberg under kvällen. Flera skadade har förts till sjukhus, och både Drammens sjukhus och Oslo universitetssjukhus har gått upp i beredskap, rapporterar norska TV2.

Polisanmälan om händelsen ska ha upprättats vid 18.30-tiden på onsdagen. Polisen meddelade därefter på Twitter att en person hade skjutit mot personer med pil och båge.

”Insats pågår i Kongsberg centrum. En person har observerats med pil och båge. Har skjutit mot person med detta. Allmänheten uppmanas att stanna inomhus. Polisen har inte kontroll över personen. Inte tillgängliga för media just nu”, skrev polisdistriktet på Twitter.

Minst fem döda

Under en presskonferens senare på onsdagskvällen meddelade polisen att minst fem personer har dödats i samband med attacken och flera har skadats, däribland en polis i civila kläder.

Enligt vittnen ska den misstänkte mannen ha gått in i en matbutik och skjutit mot människor, rapporterar lokaltidningen Laagendalsposten. Gärningsmannen ska ha rört sig över ett stort område i Kongsberg centrum, skriver NRK. Stora delar av samhället är avspärrat.

Kongsberg ligger cirka en timme sydväst om Oslo. Bild: Skärmdump Google Maps
Kongsberg ligger cirka en timme sydväst om Oslo. Bild: Skärmdump Google Maps

Misstänkte gärningsmannen gripen

Den misstänkte gärningsmannen är gripen, meddelar norsk polis på en presskonferens under onsdagskvällen. Polisen tror att han har agerat ensam och i nuläget söker inte polisen efter flera gärningsmän.

Myndigheterna vill i nuläget inte gå ut med några uppgifter om den gripne mannen.

Polischefen i Kongsberg svarar inte på om de misstänker att det är ett terrordåd, men stora polisstyrkor finns på plats i Kongsberg, rapporterar NRK.

Polisen utreder flera motiv i nuläget – bland annat terror.

– Det är för tidigt att säga något om motivet, säger polischefen.

Statsministern: ”Det är mycket vi inte vet”

På onsdagskvällen beskrev statsministern Erna Solberg det som en mycket dramatisk händelse, men var noga med att poängtera att man inte ska spekulera kring händelsen i ett sådant tidigt skede.

– Det är viktigt att betona att det är mycket vi inte vet. Våra tankar går till de som drabbas av detta och deras nära och kära, sade statsministern under en presskonferens.

Sent på onsdagskvällen hade den misstänkte mannen ännu inte förhörts.