Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En stor polisinsats pågick i centrala Kongsberg under onsdagskvällen. Bild: Håkon Mosvold Larsen
En stor polisinsats pågick i centrala Kongsberg under onsdagskvällen. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Man till attack med pilbåge utanför Oslo – fem döda

En man beväpnad med pilbåge gick under onsdagskvällen till attack i Kongsberg utanför Oslo. Fem personer dog och två skadades innan den 37-årige gärningsmannen Espen Andersen Bråthen kunde gripas av polis.
Vid 13-tiden meddelade den norska säkerhetspolisen i ett pressmeddelande att attacken bedöms som ett terrordåd.

Fyra kvinnor och en man har dött efter att en man beväpnad med pilbåge gått till attack i norska Kongsberg under onsdagskvällen, berättar polismästaren Ole Bredrup Sæverud under en presskonferens på torsdagsförmiddagen. Ingen av de dödade är formellt identifierade, men samtliga är mellan 50 och 70 år gamla och deras anhöriga är underrättade.

Utöver dem som dödats skadades två personer under dådet, varav en visade sig vara en polis som inte var i tjänst som hade skjutits i ryggen.

– Det är ingen av dem som är kritiskt skadad, säger polismästaren.

Stor insats mot attacken

Det var vid 18.12 på onsdagen som den norska polisen larmades om händelserna i orten Kongsberg cirka åtta mil väster om Oslo. Polisdistriktet meddelade strax därefter att en insats pågick och att någon hade skjutit mot flera personer med pil och båge. Senare framkom information om att gärningsmannen använt sig av flera vapen.

”Allmänheten uppmanas att stanna inomhus. Polisen har inte kontroll över personen. Inte tillgängliga för media just nu”, skrev polisen på Twitter.

Uniformerad militär och beväpnad polis genomförde en stor insats i centrala Kongsberg. Omkring tio ambulanser, flera ambulanshelikoptrar, militärpolis och bombgruppen kallades in tillsammans med den norska säkerhetstjänsten. Skadade fördes till sjukhus, och både Drammens sjukhus och Oslo universitetssjukhus gick upp i beredskap, rapporterade norska TV2.

Rörde sig över ett stort område

NRK skriver att gärningsmannen ska ha rört sig över ett stort område i Kongsberg centrum, och enligt vittnen ska den misstänkte mannen bland annat ha gått in i en matbutik och skjutit mot flera människor, rapporterar lokaltidningen Laagendalsposten.

NRK finns bland de medier som under torsdagseftermiddagen avslöjade att mannen heter Espen Andersen Bråthen. Polisen hade kontakt med gärningsmannen en gång, men när han avfyrade pilar fick de backa och han kunde fly tillfälligt.

– Utifrån det vi vet nu framstår det som ganska sannolikt att någon, troligtvis alla, är dödade efter att polisen var i kontakt med gärningsmannen första gången klockan 18.18, säger polismästaren Ole Bredrup Sæverud.

Den misstänkta gärningsmannen har identifierats som Espen Andersen Bråthen.
Den misstänkta gärningsmannen har identifierats som Espen Andersen Bråthen.

Strax före klockan 9 kunde polisen kunde gripa mannen efter att ha avfyrat varselskott. De sökte därför inte aktivt efter flera gärningsmän efter gripandet då de tror att den misstänkte gärningsmannen har agerat ensam.

– Vi känner oss i dag ganska trygga med att gärningsmannen var ensam, säger Ole Bredrup Sæverud.

”För tidigt att säga något om motivet”

Enligt NRK genomförde polisen rättsmedicinska utredningar vid flera brottsplatser under natten. Polisen har tittat på flera potentiella motiv, och lyfter bland annat terror och radikalisering under presskonferensen på torsdagsförmiddagen.

– Det är naturligt att gå tillbaka och titta på vilken information vi har på vederbörande sedan tidigare och då ser vi att det har funnits en oro kring radikalisering, säger Ole Bredrup Sæverud.

Polisen ger inte detaljer om vad för signaler de har fått, men polismästaren nämner att det är tal om en person som konverterat till Islam.

Vid 13-tiden meddelade den norska säkerhetspolisen, PST, i ett pressmeddelande att attacken bedöms som ett terrordåd.

”Händelserna i Kongsberg framstår för närvarande som ett terrordåd, men utredningen, som leds av Sydöstra polisdistriktet, kommer att klargöra mer detaljerat vad incidenterna motiverades av”, skriver de.

Man skriver också att den misstänkte gärningsmannen är känd sedan tidigare av PST.

En pil sitter kvar i en vägg i stadens centrum. Bild: Håkon Mosvold Larsen
En pil sitter kvar i en vägg i stadens centrum. Bild: Håkon Mosvold Larsen

Har erkänt omständigheterna kring attacken

Strax innan klockan 03 under natten mot torsdagen anlände GP:s reporter och fotograf till centrala Kongsberg.

– Det enda man kan säga om platsen just nu är att det är en liten sovande stad och att större delar av området är avspärrat efter händelsen, säger GP:s reporter som befinner sig på plats.

Polisen gav inledningsvis knapphändiga uppgifter om mannen, men gick sedan ut med att den misstänkte gärningsmannen var en 37-åring man som är dansk medborgare och bor i Kongsberg.

"Polisen bekräftar denna information om den gripne eftersom det florerar många rykten i sociala medier om möjliga gärningspersoner som inte kan knytas till de allvarliga händelserna", skrev polisen i ett uttalande.

Mannen kom under torsdagsmorgonen att erkänna omständigheterna kring attacken.

– Han förklarar sig i detalj och samarbetar väl med polisen, säger advokat Fredrik Neumann till norska TV 2.

Han har utsetts till mannens försvarare och förklarar att det nu följer ytterligare utredningar och att han väntar sig fler förhör med mannen.

Statsministern:”Mycket vi inte vet”

Polisen har bekräftat att samtliga fem dödsoffer har en koppling till närområdet, men ville inledningsvis inte gå ut med några uppgifter om varken ålder eller kön. De ville inte heller uttala sig om de drabbade har någon koppling till den misstänkte gärningsmannen.

Under onsdagskvällen kommenterade den avgående statsministern Erna Solberg händelsen under en presskonferens. Hon poängterade också vikten av inte spekulera kring händelsen i ett sådant tidigt skede.

– Det är viktigt att betona att det är mycket vi inte vet. Våra tankar går till de som drabbas av detta och deras nära och kära, sade statsministern under presskonferensen.

Även Stefan Löfven reagerade på attacken. ”Fruktansvärd attack i Norge i kväll med flera döda och skadade. Mina tankar är hos de drabbade samt deras nära och kära”, skrev statsministern på Twitter efter händelsen.