Skyltar från olika mäklarfirmor gör reklam för lediga lägenheter. Arkivbild.
Skyltar från olika mäklarfirmor gör reklam för lediga lägenheter. Arkivbild.

Majoritet spår fallande bopriser

För första gången på fem år tror nu en majoritet svenskar på fallande bostadspriser. Mest dystert är det i Stockholmsregionen där skärpta amorteringskrav påverkar. SEB:s privatekonom Jens Magnusson tror också på fortsatt osäkerhet för marknaden.

ANNONS
|

Senast var i februari 2012. Nu är återigen hushållens boprisförväntningar under nollan i SEB:s månatliga boprisindikator, det vill säga fler tillfrågade svenskar tror på fallande priser än de som tror på motsatt utveckling.

- Trenden är väldigt tydlig får man säga – nu går det nedåt, kommenterar Jens Magnusson.

Av de tillfrågade har andelen som tror på fallande bopriser det kommande året ökat med nio enheter från 32 till 41 procent. 36 procent tror på stigande priser och indikatorn ligger därmed på minus 5 jämfört med 11 i oktober månad.

ANNONS

Sjunkande priser

- Anmärkningsvärt är att vi nu för riket är under nollpunkten. Man tar intryck av den faktiska utvecklingen även om vi frågar om priserna på ett års sikt. Folk ser vad som händer här och nu och vi har såväl mäklarstatistik och annan statistik som visar på sjunkande priser och det tar folk intryck av.

Stort mediefokus, rapporter om svårsålda nyproduktioner och åtstramningar från politiskt håll när det gäller skärpta amorteringskrav bidrar, säger Jens Magnusson. Det sistnämnda gäller främst för Stockholmsregionen.

Där är man nu nere på den lägsta noteringen sedan finanskrisen 2008/09.

- I Stockholm ser vi en nedgång med hela 83 enheter jämfört med för två månader sedan och det är ganska stor dramatik. Det är två tredjedelar som tror på en nedgång så det är en ganska dyster syn på prisutvecklingen.

Ingen bostadskrasch

TT: Vilka faktorer talar för ett trendbrott uppåt?

ANNONS

- På lite sikt är det ganska mycket som talar för en stabilisering. Vår grundprognos är att vi nog inte står inför ett jättestort prisfall. Många länder fick såväl 30, 40 och 50 procents nedgångar efter finanskrisen för tio år sedan men där tror vi inte Sverige befinner sig. En viktig orsak till det är att det är mycket ovanligt att man får en isolerad bostadskrasch om ekonomin i övrigt går bra och svensk ekonomi går bra nu.

Senare i veckan kommer också ny mäklarstatik som flera bankanalytiker, inklusive SEB, tror ska visa på fortsatt sjunkande bopriser.

Jens Magnusson betonar att det är hög osäkerhet och det blir gissningar när det gäller utvecklingen in på 2018.

- Jag skulle kunna tänka mig att man får se ett par månader till med stor osäkerhet och fallande priser. Tittar man framåt sommaren skulle det däremot inte förvåna mig om marknaden har stabiliserat sig men på en lägre nivå, säger han.

ANNONS
TT
Fakta: Boprisindikatorn

Av de tillfrågade tror 36 procent på stigande priser under det kommande året – en minskning med sju enheter från föregående månads mätning.

Andelen som tror på fallande priser steg med nio enheter från 32 till 41 procent.

Andelen som tror på oförändrade priser ligger kvar på 18 procent.

Utvecklingen de senaste tolv månaderna för SEB:s boprisindikator:

December – 5

November 11

Oktober 50

September 51

Augusti 58

Juli 63

Juni 63

Maj 69

April 67

Mars 68

Februari 59

Januari 60

ANNONS