Åsa Torstensson, Andreas Hansson, Anders Dahlberg, Elisabeth Johansson & Magnus Ek.
Åsa Torstensson, Andreas Hansson, Anders Dahlberg, Elisabeth Johansson & Magnus Ek.

Magnus Ek (C): "Man måste börja i bygden"

Representanter från Centerpartiet besökte Koster för att diskutera lokala frågor och miljöarbete.
– Vi ser positivt på en utveckling i hela kommunen och inte bara i centrum, säger Andreas Hansson.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Iland kliver fem representanter från Centerpartiet. Däribland riksdagsledamot Magnus Ek, som är miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet. Koster och den marina nationalparken har intresserat honom sedan hans tid i miljömålsberedningen.

– Här vid Koster har man lyckats balansera de lokala näringarna, lokalbefolkningens intresse och naturskyddet.

Under förmiddagen har gruppen besökt Naturum och träffat Anders Tysklind. De har även träffat den lokala öbon Miriam Öhrn.

– Vi har pratat om förutsättningarna för att bo, bygga och verka på Koster. Det finns fantastiska möjligheter, men också rejäla utmaningar, menar Magnus Ek.

Anders Dahlberg är partiets förstanamn på riksdagslistan i Fyrbodal. Han berättar att en del av samtalet gick ut på att titta på lösningar som kan göras för att öka tillgången till de boenden.

ANNONS

Representanter från Centerpartiet

Åsa Torstensson, kommunpolitiker i Strömstad och tidigare riksdagsledamot.

Andreas Hansson, förstanamnet på kommunlistan.

Anders Dahlberg, förstanamn på riksdagslistan i Fyrbodal.

Elisabeth Johansson, andranamn på riksdagslistan i Fyrbodal.

Magnus Ek, Centerpartiets miljöpolitiska talesperson och riksdagsledamot från Östergötland.

Väl tillbaka i Strömstad avslutades resan med en träff med Daniel Eriksson från Kostermarin. Han berättade mer om hur företaget konverterat en av sina färjor från diesel till el med stöd från det statliga klimatklivet. Samtalet var engagerat och politikerna bar på många frågor kring varför och hur det gått.

– Jag tycker det är häftigt att det finns så miljöengagerade företagare som kör i en nationalpark och på eget bevåg byter till el i stället för att köra på diesel, säger Elisabeth Johansson andranamn på riksdagslistan i Fyrbodal.

Samtidigt lyfter politikerna att man fått till sig att processen är krånglig.

– För att en privatföretagare ska våga chansa spelar klimatklivet en roll, säger Anders Dahlberg.

– Vi tror att man behöver utöka klimatklivet. Göra det lite mer och lite enklare, tillägger Magnus Ek.

Med sig från dagens samtal och möten tar politikerna inspiration från det arbete som görs i nationalparken och Kosterhavet för att utveckla lokala näringar och samtidigt skydda miljön. Magnus Ek tror starkt på att arbetet måste börja i de lokala förhållandena.

– Man måste börja i bygden istället för att vi ska komma uppifrån och bestämma. Det är precis så Centerpartiet hade velat att det fungerade oftare. Vi tar med oss detta och lovar att driva det inför nästa mandatperiod.

ANNONS

Ur ett kommunalt perspektiv förklarar Andreas Hansson att det handlar om att underlätta tillståndsprocesser för att skapa boenden och miljösatsningar.

– Vi ser positivt på en utveckling i hela kommunen och inte bara i centrum.

ANNONS