Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Magdalena Andersson blir ny statsminister

För andra gången på mindre än en vecka väljs Magdalena Andersson (S) till första kvinnan på statsministerposten någonsin. Senast begärde hon entledigande efter sju timmar. Hon ska nu bilda den minsta minoritetsregeringen på årtionden.
– Väldigt taggad på att få börja jobba, säger Magdalena Andersson inför omröstningen på frågan hur det känns.

I Sverige har vi negativ parlamentarism vilket innebär att det är nejrösterna som räknas i dagens statsministeromröstning. Hur många som röstar ja spelar egentligen ingen roll.

Därför kunde Magdalena Andersson återigen väljas till ny statsminister med knapp marginal.

Dock har inte alla röstat enligt partilinjen, och hon fick en mindre röst emot sig än i förra veckan.

Inför omröstningen sade Magdalena Andersson att hon är taggad på att få börja jobba.

En person från varje parti höll ett anförande innan de röstade.

– Jag kommer rösta nej till ännu en socialdemokratisk regering. Det här blir en historiskt svag regering, säger Ulf Kristersson på väg in.

Han menar att han har försökt med allt han kan att kunna bilda regering. Men så länge C vill ha en ny S-regering kan jag inte göra mer, säger han också.

Under sitt anförande innan Ulf Kristersson ska trycka på den röda knappen mot Andersson säger han att sju timmar säger rätt mycket om läget i svensk politik just nu.

– Magdalena Andersson vill bilda den svagaste regeringen sedan Ola Ullsten 1978, säger han.

Ulf Kristersson lyfter det faktum att M, KD och SD lyckades driva igenom sin budget i förra veckan, och att det förbereder inför tiden efter valet.

– Med allt det här kortar vi nu startsträckan för en ny borgerlig regering som efter valet kan staka ut en ny riktning för vårt land, säger han.

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar riktar hård kritik mot Centerpartiet för att först ha släppt fram en socialdemokratisk statsminister och sedan ha släppt fram en budget av SD, M och KD.

– Därför är det kaos vi sett i veckan bedrövande, säger hon och kritiserar Centerpartiet.

Hon säger att V agerat konstruktivt för Sveriges bästa, och gått med på de villkor C satt upp, om att regeringen inte ska förhandla med V.

– Onsdagens budgetomröstning förvånade mig. C släppte istället fram den högernationalistiska budgeten. De håller den statsminister de valt gisslan. Hon är nu tvingad att genomföra en högernationalistisk budget, säger hon.

– Politisk prestige och arrogans är inte välgörande för politik. Det har varit en svår mandatperiod, nu behövs politisk stabilitet.

Inför omröstningen fokuserade centerledaren Annie Lööf på olika former av mittenstyren, och att C vill se en annan väg än de två block som allt mer formas.

– Alldeles för många har låst sig i ett enögt blocktänkande, säger hon.

Hon säger att Centerpartiet åter igen ser till att stoppa SD från inflytande över regeringsmakten. C kommer återigen att lägga ned rösterna i omröstningen om Magdalena Andersson.

– Det betyder inte att vi är en del av eller ingår i ett regeringsunderlag, utan att vi i ett givet tillfälle inte ser någon annan möjlig regeringsbildare, säger Annie Lööf.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att SD kommer att rösta nej till Andersson och att Sverige har sju förlorade år bakom sig.

– Nu kommer alltså den nya regeringen som sannolikt tillträder att få regera på en betydligt bättre budget än den som lades fram, säger han om det faktum att SD, M och KD fick igenom sina ändringar i budgeten förra veckan.

Karolina Skog (MP) säger att de ska ta initiativ för att stoppa sänkningen av bensinskatten, som SD, M och KD drev igenom i budgeten.

Att Andersson avgick bara sju timmar efter att hon valts i förra veckan berodde på att Miljöpartiet hoppade av regeringen – eftersom regeringens egen budget förlorade mot högeroppositionens när Centerpartiet inte gav den sitt stöd. MP vägrar administrera en politik som förhandlats fram med SD, medan Andersson menar att det är en mindre del av budgeten, cirka 20 miljarder av totalt 74 miljarder, som förändras och att det därmed är möjligt för henne att regera vidare. Formellt lämnar MP regeringen först när övergångsregeringen avgår till förmån för en ny regering.