Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.
Venezuelas president Nicolás Maduro. Arkivbild.

Maduro hotar stoppa oljeförsäljning till USA

Venezuelas president Nicolás Maduro har talat om att stoppa försäljningen av olja till USA, som köper nästan hälften av landets produktion. Uttalandet kommer samtidigt som han installerat en ny chef för det statliga oljebolaget.

ANNONS
|

Maduro, som ofta använder sig av en provokativ retorik, säger att USA:s sanktioner mot landet har gått för långt och att det kanske inte är värt besväret.

Venezuela producerar 1,9 miljoner fat olja per dag, varav USA köper 750000.

- Den dagen då de inte vill att vi ska sälja dem vår olja, då tar vi bara och hämtar våra saker, och vi kommer att sälja all vår olja i Asien. Det är ingen stor grej, sade Maduro när han formellt installerade generalen Manuel Quevedo som chef för det statskontrollerade oljebolag PDVSA.

ANNONS

"Ekonomisk förföljelse"

Maduro hävdar att USA utövar "ekonomisk förföljelse" mot det krisande landet. Venezuela får de flesta av sina budgetintäkter från oljeförsäljningen på en internationell marknad, där oljepriserna sjunkit.

PDVSA och Venezuelas kreditbetyg har sänkts till vad som kallas "selektiv betalningsinställelse" på kreditmarknaden, sedan de har misslyckats med att betala sina skulder i tid.

Maduro är angelägen om att omförhandla några av landets skulder. Men läget har blivit allt kärvare sedan USA i somras skärpte sanktionerna mot Venezuela. Sedan dess är det förbjudet för amerikanska medborgare att köpa nya obligationer från krislandet, vilket gör det svårare för Venezuela att ta nya lån för att betala av gamla lån.

"Trumps val"

Venezuelas utlandsskuld beräknas uppgå till cirka 150 miljarder dollar, motsvarande 1260 miljarder kronor.

Landets största skulder är till Ryssland och Kina, båda allierade till Venezuela.

- Herr president Donald Trump: du bestämmer, kära du, sade Maduro.

- Om du vill att vi ska fortsätta att sälja olja, säljer vi olja. Men om du börjar lyssna på extremisterna till höger, tar Venezuela sina små båtar och tar med oss oljan runt om i världen och säljer den, sade Maduro inför jublande oljearbetare.

ANNONS
TT-AFP
ANNONS