Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka i Stockholm.
Partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka i Stockholm. Bild: Henrik Montgomery/TT

M siktar på regeringsmakt trots tuffa siffror

Moderaterna ser ut att göra sitt sämsta riksdagsval sedan Bo Lundgrens dagar. Trots detta är man fullt inställd på ett regeringsskifte.
– Den (regeringen) har gjort sitt och ska nu avgå, säger Ulf Kristersson till TT under valnatten.

ANNONS
LocationSverige||

Moderaterna ser ut att gå mot sitt sämsta valresultat på 16 år.

Med bara 15 av de 6 004 partidistrikten kvar att räkna ser Moderaterna ut att landa på 19,8 procent. Det är en minskning med drygt 3,5 procentenheter mot valet 2014, då partiet fick 23,3 procent.

Man ser däremot ut att säkra positionen som riksdagens andra parti, då Sverigedemokraterna ser ut att få 17,8 procent av rösterna.

Siktar på regeringsskifte

Frågan är nu om partiledaren Ulf Kristersson får möjlighet att bilda en ny regering. I valrörelsen har han varit tydlig med att han vill bilda en Alliansregering, även om Alliansen blir mindre än de rödgröna. Samtidigt har han sagt att han inte vill samtala eller förhandla med Sverigedemokraterna, utan i stället söka blocköverskridande samarbete med i första hand Socialdemokraterna.

ANNONS

Valresultatet till trots är partiet fast beslutna om att bilda en regering.

– Den (regeringen) har gjort sitt och ska nu avgå, säger Ulf Kristersson till TT under valnatten.

Till TT säger Ulf Kristersson är det viktiga inte är att regeringsbildningen går snabbt, utan att det görs ordentligt.

– Det här är inget sprinterlopp, det här är inget man löser på Twitter. Det här är ett omdömesfullt och gediget arbete som måste göras, som börjar bokstavligt talat i morgon bitti när Allianspartiledarna sätter sig och diskuterar hur vi gemensamt går vidare i det här svåra arbetet.

Kampen mellan blocken ser det ut att bli en riktig nagelbitare. När 15 valdistrikt återstod hade de rödgröna 40,6 procent, mot 40,3 för alliansen. I mandatfördelning i riksdagen betyder detta 144 mandat mot 143.

Lars Hjälmered, moderat riksdagsledamot från Göteborg, är inne på samma spår som Ulf Kristersson.

– Vi ska pröva en alliansregering, och det tänker jag oaktat hur siffrorna laborerar nu. Vi är det största sammanhållna blocket på det sättet, säger han till GP.

Ni kommer inte nå upp till egen majoritet.

– Då tänker jag att det man får göra är att alliansen håller samman, och att i viktiga frågor att gärna ta blocköverskridande frågor.

ANNONS

– Det bästa är ju om vi tar en diskussion om migrationspolitiken, när allt damm har lagt sig, brett försöka finna varandra. I en sån fråga tycker ju Moderaterna och Socialdemokraterna ganska lika.

Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot från Göteborg.
Lars Hjälmered (M), riksdagsledamot från Göteborg.

"Varit en dålig mandatperiod"

Moderaterna har haft en tidvis turbulent mandatperiod. I januari aviserade den dåvarande partiledaren Anna Kinberg Batra att man öppnade för att föra diskussioner med Sverigedemokraterna. Det väckte stor kritik, både internt inom partiet och från de övriga allianspartierna, och ledde till att partiet i opinionsmätningarna innan hon, efter att partidistrikt efter partidistrikt öppet meddelat att de tappat förtroendet för partiledaren, avgick i augusti 2017.

– Det har varit en dålig mandatperiod, det får man komma ihåg. Från det här med Reinfeldt avgång, Decemberöverenskommelsen, ryckningar i migrationspolitiken. Det har ju inte varit bra för någon av oss.

Sedan Ulf Kristersson tog över som i partiledare i oktober har partiet bland annat förordat hårdare tag mot organiserad kriminalitet.

Trots detta verkar partiet misslyckats med att locka tillbaka väljarna.

– Man ska vara tydlig med att det här inte är ett bra valresultat, absolut inte. Vi önskar oss mycket mer. Vi måste fundera på varför vi inte fullt ut upplevt som en relevant opposition.

ANNONS