Ungdomens hus. På tisdagen fanns ovanligt många vuxna på plats i Ungdomens hus i samtal med kommunens ungdomar.
Ungdomens hus. På tisdagen fanns ovanligt många vuxna på plats i Ungdomens hus i samtal med kommunens ungdomar.

Många röster kring borden

Förra årets ungdomsdemokratidag gav en överraskande god skörd. Därför samlas återigen unga och vuxna vid samma bord och utbyter erfarenheter i Ungdomens hus.

ANNONS
|

Tid kan kännas väldigt olika beroende på vem du. För en politiker är fyra år en mandatperiod med möjlighet att genomföra förändringar. Är du 14 år kan mycket hända och önskemålen skifta under samma period. Om detta pratar elever från Tanums kommuns båda högstadieskolor med inbjudna vuxna på Ungdomsdemokratidagen.

Jonas Nilsson som är en av roddarna bakom dagen berättar att förra årets dag fört mycket gott med sig.

– Förra året blev en uppstart på något vi inte var beredda på. Det blev ett uppsving för ungdomarnas engagemang.

Han menar att skolornas elevråd fungerar bättre. De följer upp sina åtaganden och har fått en del resurser för att stärka elevdemokratin och har bland annat tränat sin mötesteknik.

ANNONS

Att förra årets dag gett resultat är något Annie Kvillebo som är ordförande för Hamburgsundsskolans Trygghetsråd kan bekräfta.

– Vi har lyckats få igenom saker. Inte så stora saker, men ett loft vi ska ha som uppehållsrum är på gång och mössförbudet är borta. Det är viktigt att känna att man blir hörd, då engagerar sig folk mer.

Hon är en av dem som tyckte det var viktigt att dagen blev av i år igen.

– Jag tror det är jätteviktigt att vi får en riktig bild av politikerna, att de får träffa oss och prata direkt.

Dagen inleddes med att Johanna Wester, från Nationell samverkan för psykisk hälsa pratade om Barnkonventionen och hur barns rätt till medbestämmande kommer att öka om Barnkonventionen blir lag i Sverige. Krutet låg dock på gruppdiskussioner mellan ungdomar och olika vuxna; politiker, företagare och andra representanter från föreningslivet och kommunen. De pratade om känslan av trygghet, om man ska bo kvar i Tanums kommun och tankar om det och framförallt om hur det går att påverka som ung i kommunen. Flera ungdomar uttryckte att det inte var solklart hur man ska nå de som sitter och bestämmer medan det från vuxnas håll trycktes på att det måste finnas fungerade system.

ANNONS

– Det måste vara så att vi vuxna pratar med varandra. Lärare som pratar med ungdomar måste ta saker vidare upp till toppen. Jag litar på att de systemen funkar. Ibland kanske lite väl mycket, säger Lennart Christensson, chef för barn och utbildningsförvaltningen.

Nu är utmaningen hur alla tankar ska fångas upp. En början blir en presentation av dagens diskussioner på måndagens möte i kommunfullmäktige.

ANNONS