Friktionsfri demonstration mot Preemraff

Under tisdagen fylldes Lysekil med både politiker, demonstranter och media inför förhandlingarna kring Preemsraffs planerade utbyggnad. Polisen har beskrivit dagen som lugn och att färre personer dök upp än vad de hade räknat med. Stödet för Preemraff var svagt ute på gatorna under förhandlingens första dag.

ANNONS
|

Mark- och miljööverdomstolens förhandling kring Preemraffs planerade utbyggnad drog igång på tisdagsmorgonen i Oscars lokaler. Men ännu tidigare började demonstranter och opinionsyttrare att samlas vid Havsbadsparken.

På plats fanns flera olika miljöorganisationer, aktivister och demonstranter.

I folkmassan vandrade bland annat personer runt i isbjörnsdräkter tillsammans med de rödklädda Red Rebels Brigade som hade röda kläder och vitmålade ansikten.

Vädret var inte till demonstranternas fördel då de både blåste och regnade till och från under hela dagen.

Musik, tal och poesi

Under förmiddagen anordnades det vid Rosvikstog en scen där tal hölls om klimatpolitik som blandades med poesi och musikframträdanden. En av artisterna som uppträdde var musikern General Knas.

ANNONS

Jessica Lovell, arrangör för demonstrationen och medlem i Stoppa Preemraff berättar att hon var nöjd med inledningen av dagen och uppskattar att 300 personer deltog i demonstrationerna.

– Vi har planerat den här aktionen i två månader och jag tycker att det var väl tajmat och snyggt visuellt, säger hon.

Från polisens sida fanns det från morgontimmarna både rytteri, sjöpolis, hundenheter och polishelikopter på plats. Anna Göransson, polisens presstalesperson i region väst, beskrev under förmiddagen demonstrationen som lugn.

– Allt har fungerat bra. Det är mindre folk som kommit till demonstrationen än vad vi tagit höjd för. Vi kommer följa demonstranterna när de vandrar mot Preemraff, kontrollera trafiken och följa manifestationen även på plats där. Vi kommer tillåta dem att nå Preemraff, säger hon.

Uppskattningen från polisens sida var under förmiddagen att det rörde sig mellan 200-500 personer rund Havsbadsparken och Rosvikstorg.

Kritiserar aktivisterna

En av besökarna på torget var Lysekilsbon Sven-Åke Thorén. Som boende i området utryckte han tydligt sin kritik mot miljöaktivisterna som kommit in till staden utifrån.

– De har inte någon uppfattning om området och betydelsen av arbetsmöjligheter, säger han.

Enligt honom finns det andra sätt att arbeta för klimatet, som att exempelvis satsa på järnvägen.

Även Gertrud Ingelman, från Naturskyddsföreningens klimatgrupp, var på plats. Hon håller med Sven-Åke Thorén om att det är viktigt med de lokala arbetstillfällena. Men säger samtidigt att en omställning krävs från fossilt till hållbart bränsle.

ANNONS

– Utbyggnaden är fel väg att gå. Raffet kommer i framtiden ändå att behöva avvecklas och nu har Lysekil en stor möjlighet att göra det redan nu. Istället för utbyggnad satsa på en hållbar verksamhet som till exempel solceller, säger hon.

Hon menar att solceller är mycket mer arbetskrävande och skulle kunna generera mer arbetskraft samtidigt som det är hållbart.

I stadsparken sattes en manifestation upp från moderaternas sida för att visa sitt stöd för Preemraffs planer. I parken var det dock tomt under större delen av eftermiddagen.

Tågade mot Preemraff

Strax efter klockan 12.00 startade det demonstrationståg som skulle gå från Lysekil till Preemraffs grindar. Med poliseskort togs sig tåget på drygt 180 personer genom regn och rusk för att visa sitt missnöje över företagets planerade utbyggnad. Vid halv fyra-tiden nådde tåget fram efter 14 kilometer och 250 meters promenad.

Där lämnades sedan ett manifest över till representanter för Preemraff. Enligt Extinction Rebellions representanter Cecilia Verdinelli och Kristina Ros skulle även ett träd planeras samtidigt i området.

– Vi kommer stoppa utbyggnaden och vi vill även delge Preem vår syn och vårt arbete med den här frågan, säger hon i samband med överlämningen.

Teresia Christborn som var en av representanterna på plats för Preemraff säger att det var ett fredligt bemötande av demonstranterna och att de välkomnade att de var på plats. Bägge parter bemötte varandra med respekt.

ANNONS

– Manifestet är ju riktat mot regeringen och inte direkt mot oss. Men vi har tagit emot det, läst det och kommer skicka vidare det till vår centrala ledning. Hur vi går vidare med det återstår att se, säger hon.

Enligt polisen kunde demonstranterna bussas tillbaka under lugna omständigheter och säger att inga anmälningar gällande demonstrationerna har kommit in till dem under dagen.

ANNONS