Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hamnen. Pråmkompaniet har lagt ett bud på hela hamnen - men invånarna vill ge dem en match.

Lokalt bud lagt på hamnen

Pråmkompaniet vill köpa in hela hamnen i Krokstrand. Men ortsborna smider planer för att själva ta över. Krokstrandsbon Mia Öster berättar att det finns planer på att hålla Stenhuggarfestival där i sommar.

Sedan sex år tillbaka äger Pråmkompaniet en del av Krokstrands hamn, där ligger i dag ett par stora pråmar. Företaget utför underhåll och reparationer på pråmarna i hamnen och förvarar dem där mellan uppdrag.

Övriga delen av hamnen är kommunalt ägd och där har festivaler hållits under många somrar sedan 1999, under namnet Krokstrandsfestivalen, Man must dance och Tangofestivalen. Festivalerna hade flera tusen besökare.

Som Strömstads Tidning skrev i november vill nu Pråmkompaniet köpa in resten av hamnen.

Men ortsborna sätter sig på tvären. En person i samhället har lagt ett bud till kommunen på hamnen för att inte Pråmkompaniet ska köpa den. Än så länge har inte kommunen behandlat vare sig Pråmkompaniets eller ortsbons bud.

Enligt gällande översiktsplan är den aktuella marken betecknad som kulturcentrum. Krokstrandsborna vill gärna fortsätta ha det så. De har också en oro över miljön på platsen.

– Man ska vara försiktig med miljö. Nu har vi äntligen fått fjorden ren och då vill vi inte ha mer industrimark här, säger Mia Öster som är engagerad i samhällsföreningen.

Vad vill ni göra med marken?

– Vi vill snygga upp området, det kan vi fixa med lite stöd från kommunen. Vi har också ansökt om att få anordna Stenhuggarfestival i Krokstrand sommar, i samarbete med Idd som höll festivalen på norska sidan förra året. Vi skulle vilja sätta upp en stenugn också, så att man kan baka bröd i hamnen, säger Mia Öster.

Det var förra sommaren som Stenhuggarfestivalen hölls för första gången, då på norska sidan av fjorden. Man höll ett teaterspel med anknytning som utspelade sig på stenhuggartiden, gjorde historiska vandringar i stenhuggarnas spår, det hölls en konstutställning med anknytning till stenindustrin och demonstration på plats av stenhuggartekniker, samt kryssning över till stenhuggarsamhället i Krokstrand.

Idds samhällsförening på andra sidan fjorden är med på planerna att lägga festivalen i Krokstrand nästa sommar, berättar Mia Öster.

– Det var deras förslag att vi skulle turas om år för år att anordna festivalen, och växla mellan Sverige och Norge. Jag tycker att det vore ett bra sätt att använda marken i hamnen till en kulturell aktivitet som tidigare år.