Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karolina Ekholm, tidigare vice riksbankschef och i dag statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.

Locket på om bråk kring ny riksbankschef

Oppositionen säger blankt nej till nomineringen av S-märkta Karolina Ekholm som ny riksbankschef, enligt källor till Reuters. När TT ringer runt är det locket på.

Det börjar bli bråttom att bestämma vem som ska styra riksbanken. Nuvarande riksbankschefen Stefan Ingves förordnande löper ut i år, efter hans tolv år på posten. Karolina Ekholm har av Socialdemokraterna i riksbanksfullmäktige lanserats som kandidat till att efterträda Ingves.

- Det är helt uteslutet. Vi kan inte ha en aktiv socialdemokratisk politiker som riksbankschef, säger en person med insyn i processen till Reuters.

Vill inte prata

Karolina Ekholm, som är statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, har länge förekommit som en av toppkandidaterna till jobbet som riksbankschef, inte minst hos ekonomer och analytiker. Hon var också vice riksbankschef mellan 2009 och 2014.

Men nomineringen av Karolina Ekholm och en eventuell kontrovers är inget som ledamöterna i riksbanksfullmäktige vill prata öppet om. I stället är det locket på.

- Jag har absolut ingenting att säga om detta. När den här processen är klar kommer vi att offentliggöra beslutet, men innan dess har jag ingenting att säga, säger vice ordförande Michael Lundholm (M) till TT.

Likadant låter det bland resten av oppositionens fullmäktigeledamöter när TT ringer runt. Inte heller riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein (S) vill kommentera.

"Ingen kommentar", svarar hon kort i ett sms.

Kan sitta kvar

Om Karolina Ekholms kandidatur nu blockeras av oppositionen ökar möjligheten för 64-årige Stefan Ingves att sitta kvar, åtminstone för en kortare period än det normala sexåriga förordnandet, enligt källor till Reuters.

Historiskt varierar perioderna för hur länge en riksbankschef har suttit på posten mellan 3 och 19 år. Men sedan början av 1970-talet har ingen suttit lika länge som Stefan Ingves.