EU-minister Ann Linde är positiv efter uppgörelsen mellan EU och Storbritannien. Arkivbild.
EU-minister Ann Linde är positiv efter uppgörelsen mellan EU och Storbritannien. Arkivbild.

Linde: En stor lättnad

EU- och handelsminister Ann Linde (S) är lättad efter överenskommelsen mellan EU och Storbritannien. Men nästa fas i förhandlingarna riskerar att bli ännu tuffare.

ANNONS
|

Ann Linde säger att man nu kan pusta ut innan efter uppgörelsen mellan EU och Storbritannien, som gör att man kan gå vidare till nästa fas, som handlar om bland annat förhandlingarna om ett nytt handelsavtal.

Linde håller med Donald Tusk om att det är svårt att göra slut, men att det kan vara ännu svårare att inleda en relation.

- Storbritannien vill ha en unik lösning, men de lösningar som finns med tredje land är att man går in i inre marknaden fullt ut – som Sverige önskat men som Storbritannien sagt helt nej till – eller så har man ett frihandelsavtal där man lägger på olika delar, och det är en sådan lösning som man kommer att förhandla fram, säger hon.

ANNONS

Utdraget och komplicerat

Ett så stort avtal har EU inte förhandlat fram tidigare, poängterar Linde. Det kommer att bli tekniskt komplicerat.

- Det kommer att ta lång tid, och det kommer att vara många stora knäckfrågor, säger hon.

Trots det visar det här genombrottet att parterna är beredda att gå vidare.

- För svensk del är det väldigt glädjande, för 70 procent av vår export går till inre marknaden och Storbritannien är där en av våra viktigaste handelspartner.

Ett uteblivet avtal skulle innebära kostnader på två miljarder kronor för svenska företag, enligt Linde. Alternativet hade varit att gå över till Världshandelsorganisationen WTO:s regler med stora tullar och omkostnader.

Hoppas på tullfrihet

Hur avtalet till slut kommer att bli kommer att påverka många svenska företag. Om det liknar reglerna för EU:s inre marknad kommer påverkan inte bli så stor. Hamnar avtalet däremot närmare WTO-reglerna kommer det att slå mot svensk handel, enligt Linde.

ANNONS

- Men jag väljer en optimistisk syn, att man kommer att lyckas med ett omfattande avtal där man i princip kommer att behålla tullfrihet. Det skulle naturligtvis vara bra för Sverige.

Den sista februari kommer Kommerskollegium att ge ett underlag till regeringen om svenska handelsintressen inför kommande förhandlingar, som blir en grund för vilka frågor Sverige ska driva internt i förhandlingarna.

- Vi är väldigt stora på fordon och livsmedel och så där, men nu ska det analyseras i detalj, så att vi verkligen vet var de största svenska intressena är, säger hon.

TT
ANNONS