Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mostphotos
Bild: Mostphotos

Lexikon för att hänga med i ölsnacket

Hazy, skunk och boss pour? Alla specialområden har sitt eget språk – så även hantverksöl. Därför har jag satt ihop en liten ordlista, så att du bättre kan hänga med i ölsnacket.

Boss pour – När en öl hälls upp försiktigt, utan skumkrona, ända upp till kanten på glaset. Detta bara för att den ska se bra ut på bild.

Brett – En förkortning för jästen brettanomyces, som ofta används i syrliga öl. Den ger toner av bondgård, hästfilt och läder – ”brettiga” smaker.

Cryohumle – Ett humlepulver, som är mer koncentrerat än vanliga torkade humlepellets. Det ger en kraftfull smak och arom.

DDH – Utläses double dry-hopped, dubbelt torrhumlad. Vanlig torrhumling innebär att extra humle läggs i brygden efter kokningen, för att addera aromer i ölet utan att förstärka beskan. DDH ger ännu mer smak av humle.

Hazy – Ett disigt och grumligt öl. Ordet beskriver i allmänhet en juicig ipa i New England-stil.

Sessionöl – Var från början alkoholsvaga brittiska stilar, men beskriver numera vilka öl som helst, under fem procent. Det hela handlar om att man ska kunna dricka några öl utan att bli snurrig i bollen.

Skunk – En hemsk lukt som uppstår när en öl har blivit skadad av UV-ljus, som kan tränga in i genomskinliga och gröna flaskor. Ordet kommer från det välkända stinkdjuret.

Ticka – När man bockar av och betygsätter ett öl, på exempelvis appen Untappd. Omdömet kan dock bli missvisande om det är baserat på en ynka liten slurk under en ölfestival.

Untappd – En populär app där öldrickare håller koll på när och var de drack sina brygder, och vad de tyckte om dem. Appen har fått kritik för att hetsa användarna till att enbart testa nya brygder.

Vit val – Ett prestigefyllt och väldigt eftertraktat öl, som oftast är enormt svårt att få tag på. Är inte sällan dyrt på privatmarknaden.

LÄS MER: Öl att välja – och undvika – till oktoberfesten

Robert Lagerström är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.