Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Jan Wogel
Jan Wogel

Låt personal bestämma i samråd med föräldrar

Insändarskribenten Jan Wogel skriver om 15-timmarsbarnen. Påståendet att forskning visar att tiderna 8-11 ska skulle vara bäst för barnen skriver han är "rent nys".

Barn och utbildningsnämnden (Bun) i Strömstad beslutade 28 juni 2018 att alla så kallade 15-timmarsbarn (barn med småsyskon och föräldraledig förälder) ska gå i förskola 8-11 fem dagar i veckan. Beslutet har lett till högljudda protester från många föräldrar.

LÄS MER: ”Barnen får ut mer av fem timmar tre dagar i veckan”

Det påstods att beslutet grundade sig på forskning som visade att detta skulle vara bäst för barnen. Detta påstående är rent nys. Det finns självfallet ingen seriös forskning som visar att 8-11 fem dagar i veckan skulle vara bättre än något annat regelbundet schema.

Förskolechef Therese Ascic argumenterar i Strömstads Tidning 26 januari för att det är bra med 8-11 fem dagar i veckan. Jag har inga synpunkter på det. Men att en enskild förskolechef önskar lägga upp sin verksamhet på det sättet är inget vettigt skäl för barn och utbildningsförvaltningen att bestämma att det ska vara så på alla kommunens förskolor för alla 15-timmarsbarn. Och det är ännu mindre ett vettigt skäl för att konfirmera ett sådant beslut i Bun.

LÄS MER: ”Förskola varje dag är bäst för helheten”

Principen att centralstyra och besluta om detaljfrågor på politisk nivå har provats i många olika samhällen. Bland annat i Sovjetunionen. Det har inte fallit väl ut. Att Bun stöttar förvaltningen i att frånta personal och föräldrar makten att i samråd komma överens om vilket schema som är bäst för respektive förskola och barn är helt absurt.

När beslutet om centralstyrning fattades reserverade sig Socialdemokraterna och hävdade att frågan om schemaläggning inte ska hanteras av politiken. Se nu till att leva upp till den deklarationen och undanröj Bun:s beslut från 28 juni 2018.

Jan Wogel