Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Håkansson Bild: Henrik Lundbjörk

Låt oss få enhetliga inreseregler i Europa

Det handlar om att återigen få släppa in shoppingsugna norrmän som kan rädda jobben.

Jag tycker att det är hoppfullt att EU-kommissionen kommit med ett förslag om gemensamma reserestriktioner för Europa, för både EU-länder och EES-länder. Att varje land går efter sina egna regler på grund av pandemin har irriterat och förvirrat. Även inreseregler och karantänsbestämmelser skulle synkroniseras enligt förslaget. Det skulle bli lättare att förstå och att följa reglerna med en gemensam färgkarta med gröna och röda zoner. Irritationen mellan fordom så goda grannar skulle också sjunka om alla länder behandlade inresande enligt samma måttstock.

Enligt EU-kommissionens förslag skulle Sverige klassas som grönt i nuläget, likaså Norge, det vill säga inga restriktioner utan fritt resande. Även med EU-kommissionens förslag kan ju gränser stängas igen, men det skulle bli tydligare och framförallt kännas rättvisare om alla i Europa behandlades enligt samma regler.

Det har varit en outhärdlig väntan på att gränsen ska öppnas uppe i Strömstad, staden är helt beroende av gränshandeln, så där handlar det inte om att det kunde vara lite roligt att åka utomlands. Det handlar om att återigen få släppa in shoppingsugna norrmän som kan rädda jobben. De senaste veckorna har det sett så ljust ut. Strömstads låga smittal har i princip legat i botten för hela Västra Götaland i flera månader. Men det har inte hjälpt det minsta eftersom Norge tittat på hela regioner. Göteborg och andra kommuner har därför dragit upp statistiken så att gränsen i Strömstad obönhörligen har förblivit stängd.

När det äntligen började arta sig i hela Västra Götalandsregionen, med sjunkande siffror vecka efter vecka, då sticker plötsligt Strömstads siffror iväg åt fel håll. På torsdagen kom siffror som visade att Strömstad nu placerar sig på en oroande andraplats med näst flest smittade per 10 000 i hela regionen. Oroande främst ur ett omedelbart hälsoperspektiv, men också på sikt. Även arbetslöshet kan orsaka både psykisk och fysisk ohälsa på sikt, så en fortsatt stängd gräns är också farlig, med alla uppsägningar som kan komma i dess spår.

Det hade varit en skräll om Norge hade öppnat gränsen just nu. Men det har inte varit helt enkelt att följa hur den norska regeringen tänkt alla gånger, de svenska smittskyddsläkarna höjde till exempel ögonbrynen när man öppnade för resor enbart till Gotland mitt i sommaren. Så ja till ett tydligt och enhetligt regelverk för resor inom Europa i coranatider.