Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Teslas Model 3 är bilen som kan innebära vinna eller försvinna för bolaget. Kvartalsrapproten i dag väntas inte redovisa lysande siffror för andra kvartalet. Arkivbild

Låga förhoppningar inför Teslas rapport

Det är inte många som tror att elbilstillverkaren Teslas kvartalsrapport i dag ska innehålla överraskande goda nyheter. Som vanligt när det gäller det här bolaget handlar det mycket mer om vad som ligger i framtiden och framför allt försäljningen och leveranserna av nya Model 3. Nu avslöjas att chefen för Teslas batteriteknik fått lämna bolaget.

Enligt tidigare bedömningar från Tesla har bolaget levererat omkring 22 000 bilar under andra kvartalet i år eller totalt 47 000 under första halvåret. Det betyder att leveranserna inte ökat nämnvärt det senaste året. Bolagets förklaring är problem med leveranserna av de stora batterierna på 100 kilowattimmar, som inte varit i närheten av produktionsmålen.

Batterichefen avpolletterad

Att Tesla har stora problem med batterierna bekräftas av att Kurt Kelty, chef för bolagets batteriteknik i många år, blivit avpolletterad någon av de senaste dagarna. I ett mejl till nätsajten The Verge bekräftar en talesperson för Tesla att Kelty lämnat för att "utforska nya möjligheter".

Gissningsvis kommer vd Elon Musk i samband med rapporten att fokusera mer på nya Model 3 som började levereras förra veckan och som med en prislapp runt 35 000 dollar ska stå för bolagets stora försäljningsvolymer – förutsatt att produktionen lyckas motsvara efterfrågan. Musk har lovat att det ska tillverkas 100 Model 3 i augusti, fler än 1 500 i september och 20 000 per månad från december och framåt. Det betyder att de som förhandsbokat en Model 3, enligt bolagets uppgift så många som 400 000, kan få vänta väldigt länge och det betyder också att alla andra tillverkare som det senaste året varvat upp sin elbilsutveckling kommer allt närmare Tesla.

Aktien har backat

Så sent som den 23 juni slog Teslaaktien rekord med drygt 383 dollar, men sedan dess har uppgifterna om minskad försäljning under andra kvartalet fått aktien att backa med runt 10 procent.

Rapporten presenteras sent i kväll svensk tid.