”På grund av uppgifter kring din undervisning som har framkommit från elever har arbetsgivaren beslutat att avstänga dig från arbetet i avvaktan på fortsatt utredning”, står det i avstängningsbeslutet.
”På grund av uppgifter kring din undervisning som har framkommit från elever har arbetsgivaren beslutat att avstänga dig från arbetet i avvaktan på fortsatt utredning”, står det i avstängningsbeslutet. Bild: Hannah Palmhagen

Lärare på gymnasiet avstängd efter rasistiskt ordval

I nästan en månad har läraren varit avstängd efter incidenten. För tidningen uppger en elev vad som hände i klassrummet.

ANNONS
LocationStrömstad||

En elev beskriver det som att läraren ville väcka en diskussion om ord som förr inte var problematiska men som är det i dag. N-ordet (nedsättande uttryck om personer med afrikanskt ursprung) var ett exempel. Men när han sa det ryggade elever tillbaka.

Några blev provocerade. Då uttryckte han ordet igen och igen och igen.

– Att han sa det så många gånger var onödigt, säger eleven.

Elever anmälde läraren till skolledningen

Efteråt anmälde elever läraren till skolledningen. Den 1 september fattade barn- och utbildningsförvaltningen beslutet att stänga av honom i tio dagar. Därefter har avstängningen förlängts med en vecka i stöten.

När tidningen når skolledningen för att tala om avstängningen är de förtegna.

ANNONS

– Jag har ingen aning om vad du pratar om, säger Helene Evensen, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Men det är hon som skrivit under samtliga avstängningsbeslut rörande gymnasieläraren.

– Att jag sa att jag inte har en aning var en tolkningsfråga. Jag kan inte ha en aning om det eftersom jag inte kan uttala mig om det. Vi uttalar oss inte om pågående utredningar. Men det var felaktigt uttryckt av mig så som du förstod det.

Anställda har fått höra att läraren är sjukskriven

Helene Evensen tillträdde som förvaltningschef i vintras och säger att hon därför saknar uppfattning om hur vanligt det är att lärare stängs av.

– Jag vet ett fall som skedde för tre år sedan så det är inte jättevanligt. Men jag kan inte historiken bakåt, säger Sara Arvenberg, rektor på Strömstads gymnasium.

Anställda och elever som tidningen har varit i kontakt med har alla fått höra att läraren är sjukskriven och inte avstängd.

– Om någon blir avstängd är det inget som vi basunerar ut. Det handlar om lärares och elevers integritet, säger Sara Arvenberg.

Så då kommunicerar ni ut att personen är sjuk och inte avstängd?

– Vi har en rutin för hur vi ska tillväga men den går inte in på sådan detaljnivå. Och jag tänker fortfarande inte kommentera enskilt fall, säger hon.

ANNONS

Tills vidare är läraren avstängd till den 7 oktober, det kan bli längre beroende på hur länge utredningen pågår.

– Vi måste säkerställa att skolan är en trygg miljö för alla som verkar i den, säger Sara Arvenberg.

Fotnot: Den avstängde läraren har avböjt att uttala sig för tidningen.

ANNONS