Det skiljer 1 143 kronor mellan kvinnors och mäns månadslöneanspråk vid första anställningstillfället. Arkivbild.
Det skiljer 1 143 kronor mellan kvinnors och mäns månadslöneanspråk vid första anställningstillfället. Arkivbild.

Kvinnor prissätter sin kompetens lägre

Kvinnor bedömer sin kompetens högre än vad män gör. Men prissätter den lägre, enligt en ny rapport från Jusek.

ANNONS
|

- Sedan tidigare är det är känt att kvinnor lämnar lägre löneanspråk än män och då brukar det finnas en idé om att kvinnor har sämre självförtroende. Men det är faktiskt inte så, kvinnor värderar sin kompetens högre än män, säger Sofia Hylander, projektledare på Jusek.

Resultaten finns i den färska rapporten "Inga blyga violer" från Jusek. Där framkommer att nyutexaminerade kvinnor från utbildningar som ekonomi, juridik, systemvetenskap och kommunikation skattar sin egen kompetens högre, jämfört med en idealkandidat, än vad män gör.

ANNONS

Lägre löneanspråk

Vid undersökningen gavs en fiktiv idealkandidat betyget 10 på sin kompetens och i förhållande till det uppskattade kvinnor sin kompetens till 8,2 och män gav sig själva betyget 8,0 på skalan.

Men sedan händer något. Nyutexaminerade akademikerkvinnor begär i genomsnitt en månadslön på 28422 kronor vid första anställningen. Motsvarande siffra för män är 29565 kronor, det vill säga drygt 1100 kronor mer. Den skillnaden kvarstår också när det gäller faktiska ingångslöner.

- Det verkar som om män och kvinnor har olika bilder av vad kompetensen är värd. Det kan vara så att man får sin bild från lite olika håll. Män kanske från andra män, och kvinnor från andra kvinnor, säger Hylander.

Löneskillnader cementeras tidigt

En del av löneskillnaden går att härleda till att kvinnor och män har olika yrken och verkar på olika delar på arbetsmarknaden samt att man i olika utsträckning arbetar heltid, enligt Jusek.

Men detta förklarar inte allt.

- Kvinnor i Juseks utbildningsgrupper tjänar i genomsnitt 3500 kronor i månaden mindre än män. En del av det är oförklarat men det cementeras sannolikt tidigt i karriären, säger Sofia Hylander.

ANNONS
TT
ANNONS