Jonas Grevstad, stationschef på Kustbevakningen i Strömstad.
Jonas Grevstad, stationschef på Kustbevakningen i Strömstad.

Kustbevakningens operation är avslutad

Den stora operationen med att upptäcka och sanera olja från det stora utsläppet är avslutad. Men Kustbevakningen kommer att ha fortsatt höjd beredskap under helgen.

ANNONS
|

Jonas Grevstad, stationschef på Kustbevakningen i Strömstad, drog en lättnadens suck när det visade sig att det befarade oljebältet som man observerat under onsdagen bara visade sig vara tång och alger på drift mot Kosterfjorden. På torsdagskvällen klockan 22 avblåstes därför operationen.

- Uppdraget är slutfört och vi har avslutat operationen, säger Jonas Grevstad.

Insatsen har förutom Kustbevakningen också omfattat Sjöräddningssällskapet, räddningstjänsten i Strömstad, Tanum och Lysekil, samt tjänstemän vid länsstyrelsen och Kosterhavets nationalpark. Från Kustbevakningens sida är det omkring 20-25 kustbevakare som deltagit.

- Vi har gått runt varenda ö från Lysekil och upp till norska gränsen och gjort ett väldigt gediget arbete med att söka efter olja.

ANNONS

Vad har ni hittat?

- Vi har hittat olja på några ställen utanför Lysekil, Trossö vid Havstenssund, Kalvö och Lindö, Dannemark strax norr om Hunnebo, och Hällsö.Ingen olja påträffades i Kosterhavets nationalpark.

Han visar en bild som Kustbevakningen tagit från Trossö, där oljan sköljt upp på klipporna.

- Nu har kommunernas räddningstjänster en del arbete med att sanera de drabbade öarna i skärgården. Vi kommer också att ha en höjd beredskap även om operationen är avslutad. Vi räknar med att många är ute i skärgården i helgen och det kan komma in tips om oljesjok, då är vi beredda att rycka ut snabbt, säger Jonas Grevstad.

ANNONS