Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Johanna Wemminger och Anders Wimmer tycker att det är viktigt att tänka på reglerna till sjöss. De arbetar för att minska sjöolyckorna.

Kustbevakningen satsar på säkerhet

Den 18-24 juli lägger Kustbevakningen extra fokus på sjösäkerhet. De genomför kontroller och tar sig ut på vattnet för att informera om säkerhetsåtgärder.

Anders Wimmer, befälhavare på Kustbevakningen, menar att brotten till sjöss har minskat under de senaste åren. Men säger även att det i samma veva har genomförts mindre kontroller. Han menar att de behöver mer medarbetare för att hinna med. Just nu satsar Kustbevakningen stora resurser på säkerhetsarbetet.

– Vi lägger fokus på att göra kontroller gällande fart, nykterhet och bärande av lanternor när det blir mörkt, säger Anders Wimmer.

Under veckan sätts inga extrainsatser in, i stället fokuserar de anställda på det pågående projektet och sätter annat åt sidan. Säkerhetsarbetet går även ut på att Kustbevakningen ska visa up sig. De kommer att befinna sig över hela Norra Bohuslän och åka ut till hamnar för att prata med folk om vilka regler som gäller till sjöss.

– Det är viktigt att prata med människor och föra en dialog. Vi vill minska olyckorna på sjön, säger Johanna Wemminger, kustuppsyningsman på Kustbevakningen.

Förra året gjordes samma satsning under fem dagar och sammanlagt 21 botar delades ut.

– Helgen var intensivast, då dricker även folk mer och många ska ut med båten, menar Johanna Wemminger.

Hon menar att trycket är som högst under juli varje sommar. Det är då som de flesta firar semester.

– Under juli kommer mycket folk i båt till Strömstad, speciellt normmän. Det är en bra månad för att visa upp sig och göra kontroller, menar Anders Wimmer.