Fackförbundet Seko byter bank och lämnar Nordea. Arkivbild.
Fackförbundet Seko byter bank och lämnar Nordea. Arkivbild.

Kunder lämnar Nordea efter flyttbesked

Hundratals kunder från Nordea har strömmat in till SEB och en rad andra banker, visar TT:s rundringning. Även fackförbundet Seko lämnar banken efter flyttbeskedet av huvudkontoret till Finland.

ANNONS

- Vi märker en markant ökning av nya kunder från Nordea, säger Frank Hojem, presschef vid SEB.

Enligt honom har flera hundra nya kunder, som själva uppgett att de lämnar Nordea, kommit in via SEB:s telefonbank under helgen.

- Det är både företagskunder och privatkunder, säger Hojem.

ANNONS

Även SBAB ser ett stort inflöde från Nordea.

- Cirka 50 procent av bytesansökningarna kommer från Nordea, att jämföra med 20 procent i vanliga fall, säger informationschef Karin Hellgren.

Enligt henne är kunderna från Nordea beredda att betala ränteskillnadsersättning, de pengar som en kund blir skyldig banken om man byter bank innan bindningstiden har gått ut.

Fler kunder

Hos Länsförsäkringar och Danske bank ses samma mönster, även om de inte vet med säkerhet att alla nya kunder kommer från Nordea.

- Vi kan bekräfta den trenden. Flödena är 3-4 gånger högre än vad vi är vana att se, säger Arne Ohlson, ansvarig för privatmarknad på Länsförsäkringar.

- Det började egentligen på onsdag kväll med en liten avmattning på söndagen, men det är fortsatt höga värden.

ANNONS

Även Hyresgästföreningen avslutar alla affärer med Nordea, rapporterar Hem & Hyra.

- Vi tycker att det svenska folket fick vara med och bära ansvar när banken var i kris så beslutet handlar om den politiskt uppkomna situationen, säger förbundsordförande Marie Linder till tidningen.

Seko lämnar Nordea

Tidigare under tisdagen meddelade fackförbundet Seko att de lämnar Nordea efter bankens flyttbeslut. Förbundsstyrelsen har fattat ett inriktningsbeslut att byta bank, men säger i likhet med LO att det inte kommer att ske över en natt.

Seko har cirka en halv miljard i kapitalplaceringar hos Nordea. Många av förbundets transaktioner sker också genom banken.

"Det är anmärkningsvärt att en bank som fått miljardstöd av svenska skattebetalare för att klara tidigare bankkriser, nu väljer att smita från att ta gemensamt ansvar i framtiden", skriver vice förbundsordförande Gabriella Lavecchia i en kommentar.

Ytterligare fackförbund har tidigare meddelat att de lämnar Nordea, däribland Transportarbetareförbundet och Handelsanställdas förbund.

Normal kundaktivitet

Men enligt Petter Brunnberg, presschef på Nordea, ser banken helt normala kundaktiviteter.

- När det till exempel gäller inflöde av bolåneansökningar så ligger de på normala nivåer, och vi har även tittat på påbörjade processer för att avsluta ett bolåneengagemang och ser att de också ligger på helt normala nivåer, säger han.

ANNONS

- Så på helheten så blir det egentligen kunder in och inte kunder ut.

Han påminner om att storbanken har miljontals kunder.

- Det händer att kunder lämnar. Men vi har 11 miljoner kunder i banken och vi ser att kundaktiviteten är normal, säger Brunnberg.

TT
Fakta: Nordeas flytt

Nordeas styrelse beslutade den 6 september att bankens huvudkontor ska flytta till Finland.

Drivande faktorer för beslutet har enligt ledningen varit pågående processer inom banken som handlar om att få den att kännas mer sammanhållen. En önskan om förutsägbara regler och att tillhöra EU:s bankunion har spelat in.

Diskussionen har enligt Nordea pågått i flera år, men den utlösande faktorn var den svenska regeringens planer på kraftigt höjda avgifter för bankerna. Det förslaget mildrades senare.

ANNONS