Kravet på testning vid gränsen upphör – Norge slopar nästan alla restriktioner

Kravet på testning vid gränsen upphör och de allra flesta restriktioner tas bort redan ikväll. – Idag har vi kommit dit att vi kan börja öppna upp igen, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre på kvällens presskonferens.

ANNONS
LocationNorge|
|

Redan från och med ikväll klockan 23:00 lättar Norge på landets coronarestriktioner och kravet på testning vid gränsen vid inresa till landet avskaffas. Alla som reser till Norge måste dock fortsatt registrera sig innan ankomst och detta gäller fortfarande även norska medborgare. Kravet på negativt covidtest ligger kvar för personer som inte kan uppvisa att de är färdigvaccinerade eller genomgått covidinfektion.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre påpekade att pandemin inte är över ännu.

– Vi ska leva med mycket smitta och vi kan leva med mycket smitta men vi behöver hitta rätt balans. Samtidigt vill jag understryka att pandemin inte är över och mycket av ansvaret läggs fortsatt på oss, var och en av oss. Sunt förnuft är det bästa vapnet vi har mot smittan.

ANNONS

Begränsningar i antal gäster i hemmet och på evenemang, både inomhus eller utomhus tas bort. Så länge det går att hålla avstånd till andra i lokalen kommer biografer, teatrar och kyrkor inte längre behöva sprida ut besökarna. Restauranger och barer tillåts att hålla öppet som vanligt, utan krav på bordsservering eller tidigare stängningstider. All undervisning på universitet och skolor ska bedrivas på plats och rekommendationen om hemarbete tas bort.

Situationen i landet kommer utvärderas varje dag och senast den 17 februari görs en ny värdering på hur lättnaderna tagits emot. Förhoppningen är att det här är början på slutet, enligt statsministern.

Det viktigaste är att hålla nere sjukhusinläggningarna.

– Nu finns det egentligen inte någon annan väg än att befolkningen i stort kommer att bli smittade. Men vi har resonerat så att vi klarar det eftersom de allra flesta som är riskerar svår sjukdom nu är vaccinerade och omikron ger en mildare sjukdom, säger hälsodirektören Camilla Stoltenberg på Folkehelseinstituttet.

Hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol gläds åt att mer eller mindre alla rekommendationer och regler som landets invånare behövt följa nu slopas. Men samtidigt påpekar hon att det fortsatt är sunt förnuft som gäller.

– Sammanfattningsvis kan man säga att vi går från detaljerade regler till en kombination av enmetersregeln, munskydd där avstånd inte går att hålla och sunt förnuft. Vi är inte färdiga med pandemin men vi är på god väg ut och nu ska vi ta vår vardag tillbaka.

ANNONS
ANNONS