Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Thomas Bennelind, ANDREAS L ERIKSSON BILDBYRÅN
Bild: Thomas Bennelind, ANDREAS L ERIKSSON BILDBYRÅN

Kraftig nederbörd att vänta i norra Bohuslän: "Kan även bli snöblandat regn"

Under fredagen gör uppehållsvädret besök i norra Bohuslän. Gästspelet väntas dock bli kortlivat. Lars Knutsson, meteorolog vid SMHI, spår inför helgen nytt ostadig väder med mer regn och hård vind.

På onsdagen sken solen uppskattat och välbehövligt över stora delar av norra Bohuslän. På kvällen föll också graderna såpass att det på vissa platser var frost på. Men vintern fortsätter att blanda och ge. På torsdagen vräkte regnet ner när mild luft och hård vind åter tog vid.

– Det kommer även att regna på torsdagskvällen. Sedan drar det iväg under natten, det blir uppehåll och även sol på fredagen. Framåt kvällen på fredag kommer det in en del skurar, och under natten till lördag kommer det att falla kraftiga regn, säger Lars Knutsson.

Vad är din reflektion kring senaste veckans regn?

– Det är väldigt mycket regn för att vara i februari.

Ser ni några tendenser på att det ska dra in kallare väder över norra Bohuslän?

– Natten till måndag får vi ett tillfälligt omslag till nordligare vindar som gör att det bli kallare, men sedan ser det ut som det kommer in ett nytt nederbördsområde från sydväst. Då kan det bli på tal om snöblandat regn.

Stormen Dennis, som drog fram under förra helgen, har bland annat orsakat översvämningar och strömavbrott i Västsverige. Det ser inte ut heller ut som att vinden är på väg att mojna.

Enligt SMHI:s prognoser väntas de kommande dygnen längs kusten att bli fortsatt blåsiga.

– Vi befinner oss just nu i banan av lågtrycket som kommer in från Atlanten. Utmed kuststationerna är det inte uteslutet med stormbyar, det är inte osannolikt att det kan bli tal om stormbyar in över land, säger Lars Knutsson.

Skalor för vindhastighet

Svag vind: 0-3,4 m / s

Måttlig vind: 3,4-7,9.

Frisk vind: 8,0-13,8.

Hård vind: 13,9-24,4.

Storm: 24,5-28,4.

Svår storm: 28,5-32,6.

Orkan: 32,7-

Vindhastigheten mäts i meter per sekund.

Källa: SMHI