Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Antikroppstester för corona covid-19. Bild: Sanna Tedeborg
Antikroppstester för corona covid-19. Bild: Sanna Tedeborg

Kraftig ökning smittade i Värmland

Bekräftade fall av covid-19 i Värmland har ökat kraftigt sedan Norge öppnade sin gräns mot länet för snart två veckor sedan. Om trenden håller i riskerar gränsen att åter stängas för Värmland, rapporterar Romerikes Blad.

Lika fort som gränsen öppnade upp mot Värmland för snart två veckor sedan kom en anstormning av sötsugna norrmän till shoppingcentren i Charlottenberg och Töckfors.

Nu kan det förändras, skriver den norska tidningen Romerikes Blad.

LÄS MER: Gränshandeln åter på fötter i Värmland: "Kundmässigt är det som innan gränsen stängdes"

LÄS MER: Mycket står på spel inför fredagens besked

LÄS MER: Rekordmånga norska kunder vid gränsen

Efter att smittan under lång tid gått ner i Värmland varit nedåtgående ser trenden ut att gå i motsatt riktning. Men färska siffror Folkhälsomyndigheten har 14 värmlänningar bekräftats med covid-19 bara mellan tisdag och onsdag denna vecka.

I måndags var 1038 personer bekräftade covid-19 i Värmland och under onsdagen hade 1053 testats positivt.

– Vi har sett de sista dagarna att det finns ett sammanhang mellan ett ökat antal tillfällen och resor i Sverige, säger smittskyddsläkaren Anna Skogstam till NWT.

LÄS MER: Norrmännen strömmar in i Värmland – men stopp i Strömstad

Smittskyddsläkaren spekulerar i att smittan är importerad från svenska västkusten och den norska tidningen skriver att ”som känt har västkusten i Sverige varit en ”hot-spot” för smittan”.

För att Värmland ska hålla sig under gränsen om 20 smittillfällen per 100 000 invånare måste de ha under 41 nya tillfällen för att gränsen ska hållas öppen och leva upp till Norges krav. Om Värmlands smittillfällen ökar kraftigt under torsdagen och fredagen kan gränsen komma att stängas tidigare, skriver Romerikes Blad.

LÄS MER: Norrmännen shoppar loss som aldrig förr