HOTAD HAVSMILJÖ. Krabborna kan äta upp viktiga organismer och förndra havsmiljön.
HOTAD HAVSMILJÖ. Krabborna kan äta upp viktiga organismer och förndra havsmiljön.

Krabbor hotar havsmiljön

Fyra stycken asiatiska blåskrabbor och en penselhårskrabba av samma släkte har hittats utanför Göteborg och Fiskebäckskil. Krabborna kan komma att sprida sig till Norra Bohuslän.

ANNONS
|

Matz Berggren, marinbiolog och forskare på Göteborgs universitet, tror nu att krabborna kan komma att sprida sig längst hela västkusten.

– Nu väntar vi på att se om krabborna lyckas etablera sig i havsmiljön på västkusten.

Matz Berggren berättar att krabborna tar sig till västkusten på olika sätt, de kan komma till exempel via båtar som för med sig vatten från andra länder. Just nu håller de asiatiska krabborna på att etablera sig vid Danmarks västkust och det innebär att svenska västkusten också kan bli påverkad. Matz Berggren menar att spridningen kan gå väldigt fort.

– Om krabban etablerar sig i Danmark kommer larverna att sprida sig genom den Jutska strömmen och på så vis föras upp mot den svenska västkusten. De kommer då att föras in till Orust och sedan röra sig mot Norra Bohuslän.

ANNONS

Han menar att spridningen kan få vår havsmiljö att ändra karaktär. Den asiatiska blåskrabban är fruktad då den äter nästan allt i sin väg och Matz Berggren menar att många organismer på så vis kan komma att dö ut. Blåskrabban förökar sig dessutom i mycket snabbare takt än den vanliga svenska strandkrabban.

– Det kan bli en utarmning av artmångfalden i havet. Djurlivet kan dö ut och havsmiljön bli av en ny karaktär. Det kan även påverka det kommersiella fisket då krabborna äter fisklarver.

Blåskrabban har sitt ursprung i Asien men har nu börjat sprida sig till Europa. Den känns igen på sin fyrkantiga ryggsköld och tvärrandiga ben. Dessutom har den en blåsa i en utav klorna.

– Krabban lever på grunt vatten och kan därför hittas när man badar. Jag vill att de som hittar krabban lämnar in den till mig eller till Lovéncentret.

Matz Berggren menar att man måste ta fram lösningar på problemet om spridningarna blir större. Han menar att det i nuläget inte finns någon lösning och att många länder har problem. Forskare i Holland har berättat för honom att de ser hur krabbornas invasion får djurarter att försvinna.

– Jag tror att EU måste komma på en lösning för de drabbade länderna om problemet blir större. Det enda jag kan tänka mig som lösning nu är att tillåta riktat burfiske, som ryssjefiske, för att fånga krabborna.

ANNONS

ANNONS