På marsch. Ett 80-tal personer demonstrerade mot situationen inom förlossningsvården i går. "Vi hoppas att politikerna förstår allvaret när det inte bara är vårdpersonalen som reagerar", säger arrangören Lisa Lycken, till höger i bild.
På marsch. Ett 80-tal personer demonstrerade mot situationen inom förlossningsvården i går. "Vi hoppas att politikerna förstår allvaret när det inte bara är vårdpersonalen som reagerar", säger arrangören Lisa Lycken, till höger i bild.

"Kräver att få känna oss trygga"

På söndagen arrangerades en rikstäckande manifestation mot kaoset och neddragningar inom förlossningsvården, där det bland annat marscherades i Vänersborg. – Vi hoppas att politikerna förstår allvaret när det inte bara är vårdpersonalen som reagerar, säger arrangören Lisa Lycken.

ANNONS
|

Vid 13-tiden började tåget marschera från Resecentrum i Vänersborg, och via Edsgatan, Kungsgatan, Hamngatan och Sundsgatan nådde de till slutGågatekrysset.

– Ska vi inte ha högre mål inom den svenska förlossningsvården än att vi ska överleva den? frågade Theresa Lindénfrån scenen.

Talet fick högljudda applåder från det 80-talet personer som gått med i tåget och ytterligare åskådare som anslöt i korsningen. På plakaten syntes budskap som "sommarförlossningskaos – bara en graviditet bort" och i megafonen hördes ramsor som "slit inte ut vår förlossningspersonal, då finns det ingen kvar".

Manifestationen pågick samtidigt i 15 andrastäder runt om i landet, och initiativet till “Arg jävla riksmarsch mot BB-kaoset” väcktes från början av organisationen Födelsevrålet. Tanken är att demonstrera mot barnmorskornas situation och i protest mot bristerna i förlossningsvården.

ANNONS

I Vänersborg riktade en av arrangörerna, Theresa Lindén, udden mot politikerna.

– Vi kan kräva att känna oss trygga. En barnmorska per födande är inte för mycket begärt. Det är inte varningarna som oroar föräldrarna, det är sakförhållandena, säger hon och fortsätter.

– Vi har fått nog av att tvingas åka 20 mil till förlossningen och riskera att föda i bilen. Vi har fått nog av att inte veta i sista stund vilket sjukhus vi ska föda på.

Bland deltagarna i manifestationen fanns vänersborgaren Kerstin Forssell. Hon födde sitt andra barni Vänersborg 1972, och har vid ankomsten av sina barnbarn sett hur vården blivit sämre.

– Jag hade tur när jag fick barn, på sätt och vis var det rena Mallorca. Det har försämrats snabbt de senaste åren. Mitt yngsta barnbarn är nio år gammalt, och då var det inte samma problem, säger hon.

Hon reagerar bland annat på de långa resorna till förlossningen och den korta tiden som kvinnornafår ligga kvarefter födseln.

– Det viktigaste för politikerna att förstå är att det är jobbigt att föda barn. Man måste ha trygghet och man måste få föda nära. Det är en sådan oro redan som det är, det blir jobbigare än vad det behöver vara, säger Kerstin Forssell.

ANNONS

Hon får medhåll av Lisa Lycken och Anna Andersson, som också varit med i planeringen av manifestationen.

– Man är orolig redan som det är när man är gravid, särskilt om man är förstföderska, säger Lisa Lycken.

– Det är en stress att behöva oroa sig redan innan, och stressen i sig blir en riskfaktor. Vi som föder barn vet inte lika väl som personalen vad som förväntas av oss, säger Anna Andersson.

ANNONS