Sjukanmälan via Försäkringskassans app.
Sjukanmälan via Försäkringskassans app.

Kostnaden för sjukskrivningar – 57 miljarder

Samhällets kostnader för sjukskrivningar uppgår till 57 miljarder kronor enligt en ny rapport. Försäkringskassan ser samtidigt ett tydligt trendbrott med färre sjukskrivningar men även fortsatta utmaningar inför att nya siffror presenteras på onsdag.

ANNONS
|

Det är Skandias stiftelse Idéer för livet som nu presenterar rapporten. Baserat på 2015 års statistik har stiftelsen gjort en beräkning kring kostnaderna, dels i form av mindre skatteintäkter för den offentliga sektorn, dels i form av lägre inkomster för hushåll och företag.

Omräknat alla sjukskrivningarna till hela år gick närmare 170000 sjukår förlorade 2015, vilket i slutändan betyder en nota på 57 miljarder kronor enligt Skandia.

- Samhället tjänar på förebyggande åtgärder men i dag finns i princip inget sådant arbete. Man jobbar mer reaktivt så att när man blir sjukskriven eller behöver vård – då kommer insatserna in, säger Kristina Hagström hälsostrateg vid Skandia.

ANNONS

Tydligt trendbrott

På onsdag kommer Försäkringskassan med ny statistik när det gäller sjukskrivningstal.

Tidigare i våras noterades ett tydligt trendbrott då antalet sjukskrivningar för första gången sedan 2010 vände nedåt. Sjukpenningtalet minskade då i 20 av landets 21 län.

Peje Bengtsson, analytiker vid Försäkringskassan, ser flera skäl till trendbrottet:

- Försäkringskassan gör ett bättre arbete med att göra ordentliga utredningar för de individer som är sjukskrivna och hitta vägar till att människor ska komma tillbaka i arbete.

- Sedan har flera inom hälso- och sjukvården samt arbetsplatserna uppmärksammat problematiken och agerar på ett bättre sätt i dag.

Administrativ förklaring

Kristina Hagström i sin tur anser att förklaringen till nedgången har en administrativ förklaring än att färre nu blir sjuka.

- Det är extremt svårt att bli sjukskriven i dag. Läkarna har jätteproblem med att Försäkringskassan underkänner hela tiden sjukskrivningsunderlagen. Även fast det viker ned lite grann så tror vi att det kommer visa sig att det ändå inte blivit ökad friskhet.

ANNONS

Regeringen har som mål att sjukpenningtalet ska nå 9,0 dagar år 2020. Det finns dock fortfarande stora utmaningar, säger Peje Bengtsson, bland annat då kring psykisk ohälsa.

- Det handlar väldigt mycket om att hitta verkningsfulla metoder att komma åt den psykiska ohälsan. Man kan ställa sig frågan hur väl fungerar sjukskrivning i samband med att de upplever psykisk ohälsa?

TT
Fakta: Kostnader för sjukskrivningarna

Så här ser kostnaderna ut länsvis, alla siffror i miljoner kronor:

Kronobergs län: 1045

Blekinge: 749

Kalmar: 1316

Gotland: 265

Östergötland: 2010

Södermanland: 1586

Stockholm: 13368

Uppsala: 2052

Västmanland: 1586

Gävleborg: 1600

Västernorrland: 1692

Skåne: 6283

Halland: 1692.

Jönköping: 2002

V Götaland: 10760

Örebro: 1822

Värmland: 1488

Dalarna: 1646

Jämtland: 883

Västerbotten: 1743

Norrbotten: 1462

Källa: Skandia

ANNONS