Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Strömstads Tidning
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Strömstads kommun missade att söka pengar från Statens kulturråd, vilket även Tanums kommun gjorde. På bilden syns danselever från Strömstads kulturskola.

Kommuner missade att söka kulturpengar

Statens kulturråd delade ut 97 miljoner kronor i extra bidrag till flera av landets kulturskolor. Men både Tanum och Strömstad blev utan pengar.

Statsbidraget, som var fritt att söka för alla kommuner i Sverige, är tänkt att bidra till att musik- och kulturskolan kan nå fler barn och ungdomar, och att göra den mer jämlik. Exempelvis kan pengarna användas till att erbjuda kostnadsfria kurser för grupper som annars inte använder sig av kulturskolan i så stor utsträckning.

Av de 189 kommuner som sökte fick 178 stycken dela på 97 miljoner kronor, men för Tanum och Strömstad blev det inga extra pengar. Orsaken var att ingen av dem sökte bidraget.

I Tanums kommun handlade det om brist på information.

– Det har skett en miss någonstans. När jag fick vetskap om bidraget så hade tiden för att söka gått ut, säger Per Lagerberg som är rektor på musikskolan i kommunen.

Om informationsmissen har skett på kommunen eller om det är Kulturrådet som varit dåliga på att sprida information om bidraget vet han inte. Nu siktar kommunen in sig på att söka bidraget nästa gång det delas ut vilket är under 2017.

– Nu känner vi väl till det och nu är vi laddade för nästa år, säger Per Lagerberg.

För Strömstads del handlade den uteblivna ansökan om tidsbrist.

– För vår kommun var det svårt att få resurserna att räcka till. Vi fick vetskap om bidraget under sommaren och ansökningstiden gick ut i september. Vi hade helt enkelt inte tid att förebreda en ansökan under den tiden vi fick. Man ska inte söka pengar för att söka pengar, det måste planeras noga vad de ska användas till, säger Inger Faritzon som är kulturskolechef i Strömstad.

Bland de kommuner som fick bidraget finns Uddevalla och Orust som fick ett tillskott på 800 000 respektive 250 000 kronor.