Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kent Hansson, kommunalråd i Strömstad. Bild: Victoria Petersson
Kent Hansson, kommunalråd i Strömstad. Bild: Victoria Petersson

Kommunalrådet bemöter kritiken mot broöppning

Kent Hansson besvarar arbetspendlarnas oro inför förslaget om att öppna Gamla Svinesundsbron. – Vi vill inte på något sätt försämra för gränspendlarna.

STNB rapporterade den 29:e juli om Kent Hanssons förslag om att öppna den Gamla Svinesundsbron för alla med coronapass, men förslaget har orsakat oro bland de arbetspendlare som i dagsläget reser över den gamla bron. Nu bemöter kommunalrådet kritiken.

– Jag har pratat med några personligen som pendlar och är oroliga för det här. Jag har full förståelse för det. Är det någon grupp som har varit illa utsatt under den här perioden så är det arbetspendlarna. Vi vill inte på något sätt försämra för gränspendlarna, svarar Kent Hansson.

Vill sätta press på Norge

Han berättar att förslagets främsta syfte är att sätta press på Norge, eftersom de rådande köerna som sträcker sig in på svensk sida är en säkerhetsfråga förenad med stora risker.

– Vi måste försöka hitta lösningar. Vi måste ha en bättre logistik och vi måste sätta press på Norge.

Tror inte nödvändigtvis att förslaget leder till kö

Även om han tagit till sig arbetspendlarnas oro tror han inte nödvändigtvis att förslaget skulle ställa till med köer som kan försämra passagen för pendlarna eftersom han uppfattat att gränskontrollen för den med coronapass går väldigt snabbt. Kommunalrådet menar att det i dagsläget är de som saknar coronapass som orsakar köerna.

– En sådan här lösning att öppna för fullvaccinerade skulle innebära att ganska mycket trafik går över den gamla bron men samtidigt är själva gränspassagen ganska snabb, förklarar han.

Kände inte till problemet med mobiltäckningen

När tidningen var i kontakt med arbetspendlaren Lars Eriksson lyfte han däremot den dåliga mobiltäckningen på Gamla Svinesundsbron som är orsak till att kö kan uppstå även där.

Var du medveten om mobiltäckningsproblemet?

– Nej det har jag inte hört.

– Är det så att det är mobiltäckningen som inte är tillräckligt bra då måste man ju försöka åtgärda det problemet. I ett sådant här sammanhang borde det väl inte det vara ett stort problem att få till att den täckningen blir bättre, fortsätter han.

Underlätta passagen på Nya Svinesundsbron - ett alternativ

Ett annat förslag till lösning är att göra passagen på Nya Svinesundsbron smidigare. Kent Hansson berättar att han själv inte varit på plats, men att han fått till sig att man inte nyttjar den kapacitet som finns fullt ut och att förändringar även där skulle kunna bidra till en mer effektiv gränspassage.