Kommunals ordförande Tobias Baudin känner ett starkt stöd hos medlemmarna för att lämna Nordea. Arkivbild.
Kommunals ordförande Tobias Baudin känner ett starkt stöd hos medlemmarna för att lämna Nordea. Arkivbild.

Kommunal lämnar Nordea

Fackförbundet Kommunal gör verklighet av sitt hot och lämnar Nordea. Kommunals ordförande Tobias Baudin är kritisk till bankens agerande.

ANNONS
|

Nu lämnar Kommunal Nordea efter bankens beslut om att flytta huvudkontoret till Finland på grund av att regeringen har justerat resolutionsavgiften.

- Det ogillar vi. Då kommer vi att söka oss till andra banker och andra ställen där vi kan investera våra pengar. Resolutionsavgiften är en avgift som har för avsikt att det inte ska vara skattebetalarna som ska ta den stora smällen vid en eventuell framtida bankkris, säger Tobias Baudin till TT.

ANNONS

Kommunal har minst en miljard kronor hos Nordea, enligt Aftonbladet.

Möjligheten för Kommunals medlemmar att ta förmånliga lån hos Nordea kommer också att avslutas.

- Vi ser inte varför vi ska erbjuda det till Nordea, det finns andra banker som vi kan erbjuda det, säger Tobias Baudin.

De förmånliga medlemslånen har förhandlats fram via LO och Tobias Baudin säger att de ska ta upp förhandlingarna på LO-nivå för att inget LO-förbund ska erbjuda lån hos Nordea i framtiden.

Även LO utreder hur de ska kunna flytta till en svensk bank. Seko, Transport och Handels har sedan tidigare meddelat att de lämnar Nordea.

Nordea fattar formellt beslut om flytten på en stämma i vår och om flytten stoppas kan Kommunals styrelse fatta ett nytt beslut.

Banken vill inte kommentera Kommunals beslut.

TT
ANNONS