Konsumentombudsmannen (KO) stämmer nykterhetsorganisationen IOGT-NTO för dess lotteri. Arkivbild.
Konsumentombudsmannen (KO) stämmer nykterhetsorganisationen IOGT-NTO för dess lotteri. Arkivbild.

KO stämmer nykterister

Konsumentombudsmannen (KO) stämmer nykterhetsorganisationen IOGT-NTO. Enligt KO har organisationens säljare ljugit för sina kunder.

ANNONS
|

- De har ljugit för konsumenterna, de har inte alls varit tydliga med att det gäller marknadsföring av lotteriet, säger Carolina Andersson, processråd på Konsumentombudsmannen.

Som exempel nämns att säljarna under samtal med konsumenter ska ha gett sken av att det finns vinster att hämta ut och att det inte handlar om ett säljsamtal. Enligt KO ska säljarna också ha ljugit om att erbjudandet om skraplotter inte är kopplat till en prenumeration trots att så är fallet.

ANNONS

"Jätteallvarliga överträdelser"

Dessutom ska det, enligt KO, inte ha framgått att eventuella vinster omfattar varor och inte kontanter.

- Det är jätteallvarliga överträdelser som de har gjort, det är riktigt allvarligt, säger Andersson.

KO yrkar på att IOGT-NTO betalar en marknadsstörningsavgift på tio miljoner kronor.

- Det är maximalt belopp. Men det beror på att det är så allvarliga överträdelser och som skett systematiskt under lång tid. IOGT-NTO har dessutom varit väl medvetna om det. Vi har sedan 2011 försökt förmå dem att rätta sig. Men det har man inte gjort, säger Carolina Andersson.

Årligt överskott på 120 miljoner

IOGT-NTO säger att man ser allvarligt på den uppkomna situationen. Enligt organisationens generalsekreterare Peter Moilanen kommer man att fortsätta med lotteriet som står för runt 75 procent av organisationens intäkter. Överskottet som går till hela IOGT-NTO-rörelsen har varit cirka 120 miljoner kronor årligen.

TT: Enligt KO har ni fått påpekanden om bristerna sedan 2011, hur ser ni på det?

ANNONS

- Eftersom det handlar om en juridisk process så vill jag inte föregå den och gå in på detaljer. Vårt juridiska ombud jobbar med frågan, säger Moilanen.

TT: Om ni nu tvingas betala 10 miljoner kronor, hur mycket pengar är det för er?

- Det är mycket pengar, absolut. Det är pengar som skulle kunna gå till viktig verksamhet och vårt ideella arbete, säger Moilanen.

IOGT-NTO är en ideell förening och en del av verksamheter bygger också på att människor stöder organisationen med gåvor.

TT: Riskerar den här händelsen att skada er trovärdighet?

- Det är allvarligt och tråkigt. En risk finns det alltid men vi behöver gå igenom allt och titta på det. Vi har inte i nuläget hunnit gå igenom allt på ett ordentligt sätt. Vi kommer absolut att genomföra alla insatser som krävs kopplat till den här stämningsansökan, säger Peter Moilanen.

ANNONS
TT
Fakta: Det här är IOGT-NTO

IOGT-NTO vill minska användandet av alkohol och narkotika. Organisationen har 30000 medlemmar i Sverige.

Hela IOGT-NTO-rörelsen består av förbunden Ungdomens nykterhetsförbund (UNF), IOGT-NTO:s Juniorförbund (Junis) och Nykterhetsrörelsens Scoutförbund (NSF).

Källa: IOGT-NTO

ANNONS